Fascinanta Calea Lactee

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 martie 2019, 16:35 / actualizat: 1 aprilie 2019, 11:35
După îndelungi analize, astronomii au aflat care este vârsta unuia dintre cele mai vechi grupuri de stele.
Datele obţinute cu ajutorul telescopului Gemini South din Chile şi al telescopului spaţial Hubble, arată că aceste stele au vârsta de aproximativ 12,8 miliarde de ani – fiind unele dintre cele mai vechi stele detectate vreodată în Calea Lactee dar şi în Univers.
„Sunt unele dintre cele mai vechi stele pe care le-am detectat”, conform unuia dintre co-autorii studiului, Stefano Souza, cercetător la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia.
Cercetătorii au denumit acest grup de stele HP 1 care se află în Calea Lactee, la 21.500 de ani-lumină de Pământ. Acest grup de stele este cunoscut încă de la sfârșitul anilor ‘90, dar nu s-a ajuns la un consens în ce privește vârsta stelelor. Studii anterioare au încercat să demonstreze că stele foarte vechi se află în nucleul Căii Lactee, examinând atât roiul stelar HP1 cât şi alte roiuri din vecinătate.
“Pentru a găsi stele cu adevărat interesante, trebuie căutate cele mici, nu cele masive, extrem de vizibile” spune astronomul Stefano Souza. Stelele masive tind să aibă o viață relativ scurtă, pe când cele mici pot exista și trilioane de ani, prin urmare printre ele am putea găsi unele care au origini comune cu ale Universului.
Roiul „HP1 este probabil parte a stelelor primordiale care au format nucleul galaxiei noastre” şi în jurul căruia s-au format apoi braţele galactice ale Căii Lactee (pe unul dintre aceste braţe aflându-se şi Sistemul Solar), spune coordonatorul studiului, Leandro Kerber, de la Universitatea din Sao Paulo.
Existența stelelor atât de vechi în centrul Căii Lactee poate demonstra că această regiune a galaxiei este ideală pentru a studia începuturile formaţiunii galactice din care face parte şi Sistemul Solar.
Dana Boieriu