Farmaciștii ies în stradă, nemulțumiți de întârzierile la plată
Publicat de Stan Lucian, 17 noiembrie 2023, 12:10
Grupul de iniţiativă a farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România au protestat miercuri, în Piaţa Victoriei din capitală, unde au atras atenția asupra sistemului farmaceutic, „uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi”.
Farmaciștii spun că adaosurile pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, iar casele de asigurări de sănătate întârzie decontarea medicamentelor eliberate compensat sau gratuit.
În plus, măsurile fiscale pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar angajații nu primesc salarii adecvate pregătirii lor.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu:
Noi, în contractul cu Casa de Asigurări, avem o decontare la 60 de zile. În urma acestui protest, la mine în farmacie, astăzi au intrat banii pe luna iulie. Cum supraviețuim? Foarte greu. Farmaciștii independenți își vând farmaciile către lanțuri, cred că nici lanțurile nu o duc mai bine, pentru că e aceeași situație.”
Profesia de farmacist nu este atractivă pentru tinerii studenţi şi absolvenţi, susțin asociațiile profesionale, motiv pentru care tot mai multe farmacii se confruntă cu lipsa de personal.
Revine Mirela Zamfirescu:
Salariul farmacistului este sub demnitatea lui. Salariul unui farmacist ajunge la 3.000-3.500 de lei, ceea ce este insuficient pentru orice om. Iar pentru un om care are o pregătire de cinci ani de facultate, de trei ani de rezidențiat, cu masterate, cu o asemenea responsabilitate, nu este un salariu decent.”
Asociațiile profesionale mai solicită și transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice, plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susține cheltuielile de funcționare, dar și măsuri prin care să fie susținută prezența farmacistului în mediul rural.
Autor: Raluca Creț