Farmaciștii au un rol esențial în lupta împotriva drogurilor
Publicat de Rotar Mirela, 29 noiembrie 2023, 13:00
Farmaciștii mureșeni s-au întâlnit astăzi cu autoritățile cu atribuții în gestionarea problemei drogurilor, în cadrul conferinței „Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri”.
Specialiștii au discutat despre riscurile abuzului de medicamente și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri.
Farmaciștii recunosc că există scăpări în sistemul de administrare a medicamentelor, mai ales a celor care se pot elibera fără rețetă dar care, în cantități mari, pot da efecte similare consumului de droguri.
Horvath Geza este farmacist în Reghin și le transmite colegilor să fie atenți la cei care solicită astfel de medicamente:
În cazul stupefiantelor și psihotropelor este foarte puțin probabil să avem o rețetă falsă. În schimb, în farmacii sunt substanțe care se eliberează cu rețete simple și OTC- uri (medicamente care se eliberează fără prescripție medicală – n.red.) care, teoretic, se dau fără rețetă. Aici este un pericol mai mare, la aceste clase, pot apărea falsificări de rețete sau abuzuri.
Pe de altă parte, a crescut numărul rețetelor care prescriu stupefiante și psihotrope, a arătat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro. Aceasta a precizat că responsabilitatea prescrierii aparține medicilor, iar asupra acestui aspect Casa nu poate interveni:
Noi gestionăm, ca și Casă de Asigurări, aceste rețete cu regim special, rețete pentru stupefiante și psihotrope. Aceste rețete cresc, ca și număr, de la o lună la alta, deci este clar că sunt foarte multe persoane care au nevoie de tratament pentru aceste medicamente.
Și polițiștii au întâlnit cazuri de dependență de medicamente, iar de multe ori acestea sunt combinate cu alcool, cu alte medicamente sau cu droguri.
Coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, Gabriela Pîncă:
Cred că este un risc orice fel de medicament care scapă, să spunem așa, de sub controlul medicului, în sensul că oricine care primește o rețetă și își procură absolut legal medicamentele, până la urmă, prezintă un risc dacă medicamentele acelea sunt folosite altfel decât există prescripție, recomandare, sau acele medicamente sunt folosite de alte persoane.
Conferința „Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri” a fost organizată de Asociația Suryam, în parteneriat cu Farmacia Socială, UMFST Târgu Mureș și Primăria Târgu Mureș.
Autor: Raluca Creț