Farmacia Socială face apel la solidaritate pentru refugiații ucraineni din Mureș

Publicat de Andrei Borz, 21 octombrie 2022, 12:18
Aceasta este situată în Sângeorgiu de Mureș și este singura de acest fel din România, la fel și principiul după care funcționează, și anume acela de a redirecționa către cazurile sociale toate veniturile obținute.
În cele aproape 8 luni de la începutul conflictului din Ucraina, costurile totale cu medicația gratuită acordată au ajuns la aproximativ 50.000 lei.
Un exemplu de solidaritate au dat locuitorii din Ibănești care au adunat, la inițiativa primarului, 10.000 de lei pentru această cauză și au susținut 7 tabere de vară pentru ucraineni la castelul din Lăpușna.
Banii sunt, însă, pe terminate, iar donații nu se mai fac. La fel, nici voluntari nu se mai anunță. În plus, medicii au reținere să prescrie rețete gratuite pentru ucraineni iar dacă se prescriu farmaciile nu vor să elibereze, precizează administratorul Farmaciei Sociale, Marius Dumitrescu:
Toate aceste persoane au drepturi, conform ordonanței de Guvern 15 din 2022 care presupune asigurarea lor în Sistemul național de sănătate în pachetul de bază, la fel ca orice cetățean român. Este, pe de o parte, un apel la solidaritate pentru persoanele fizice sau juridice care pot ajuta în acest moment cetățeni refugiați, să doneze în continuare sau să adopte cazuri efectiv. Deci, pot avea acces și să cunoască aceste persoane și să-i susțină, dar în egală măsură, să încercăm să facilităm cumva accesul acestor persoane la serviciile de sănătate din pachetul de bază…
Îngrijorător este faptul că numărul refugiaților ucraineni este în creștere în județul Mureș. Cu 100 a crescut numărul acestora doar într-o lună.
Jumătate din totalul refugiaților sunt copii, mai spune Marius Dumitrescu:
Pe de altă parte, suntem îngrijorați. Volumul de pacienți, volumul de persoane (refugiați – n.r.) din județul Mureș, este în creștere. Din luna septembrie a crescut de la 242 la 342 din care, atenție, 177 sunt copii iar restul sunt mamele lor sau persoane vârstnice. Acești copii, trebuie vaccinați, printre altele, pentru că altfel p ot deveni un pericol… E nevoie de solidaritate pe tot parcursul anului și nu e vorba doar de refugiații ucraineni. Avem toate persoanele vulnerabile, cele fără adăpost, persoanele care nu pot ieși din casă și au nevoie de asistență zi de zi din partea noastră, nu doar de Paști și de Crăciun…
De la începutul conflictului armat din Ucraina, Farmacia Socială a ajutat cu medicamente gratuite peste 300 de pacienți ucraineni care au fost cazați în județul Mureș.
Toți cei care doresc să se implice prin voluntariat sau cu susținere financiară sunt rugați să apeleze telefonic administratorul organizației la 0769041200 sau prin email la adresa marius@farmaciasociala.ro, sau să acceseze site-ul organizației: www.farmaciasociala.ro.
Cristina Bulbescu