Fără platforme de gunoi de grajd, fermierii nu primesc subvenții

Publicat de Corina Muntean, 16 octombrie 2019, 18:00
Este una dintre condițiile de eligibilitate verificate de echipele APIA, pentru acordarea subvențiilor pe suprafață.
Sunt vizați fermierii mici cu câteva animale în gospodărie, fiindcă marile firme sunt obligate să aibă autorizație de mediu, care nu poate fi obținută fără amenajarea platformei de bălegar.
În Mureș, jumătate din cei 400 de fermieri controlați au fost găsiți anul trecut cu probleme la aceste platforme, s-au dat avertismente, însă nimeni nu a fost exclus de la plată, spune purtătorul de cuvânt al APIA, Constantin Citirigă:
Sunt normele de eco-condiționalitate, iar cea mai importantă presupune protejarea apelor de suprafață și de adâncime împotriva poluării cu nitrați din dejecțiile animale. În județul Mureș, procentul de neconformare este în jur de 50% pe 2018, căci pe 2019 încă nu avem datele finale. Însă nu toți sunt sancționați, deoarece legea permite două tipuri de platforme, una este cea betonată iar altele sunt pentru depozitare temporară, pe folie de plastic cu un pat de paie. Dacă însă un fermier care a fost în eșantionul de control de anul trecut și nu a ieșit conform, și nici anul acesta nu este conform și nuci la anul, atunci riscă diminuarea subvențiilor cu 45 % sau poate duce până la excluderea de la plată.
Nici în județul Harghita nu au fost găsiți fermieri cu neconformități la capitolul ecologizării gunoiului de grajd. Potrivit directorului APIA, Haschi Andras, până acum au fost controlați 300 de fermieri, adică aproape 10% dintre cei acreditați în Harghita în vederea acordări subvenției pe 2019:
Dacă vor bani, oamenii nu au posibilitatea de a alege, e obligatoriu să se conformeze. În județul Harghita, toți cei care primesc subvenții se conformează și și-au făcut platformă de gunoi. Desigur, există mai multe variante, sunt comune unde au amenajat o platformă comună de gunoi, sau alții se asociază cu vecinul. Indiferent cum, trebuie din calcule să iasă că el are unde să-și ducă gunoiul de grajd, și nu e o problemă.
Dacă și anul următor sau peste doi ani sunt descoperite aceleași nereguli, sancțiunile se triplează. Este vorba, inițial, de 3% din plățile directe și care ulterior, funcție de gravitate pot crește la 20%, la 40% sau chiar eliminarea subvenției.
Și primăriile pot fi amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necorespunzatoare a deșeurilor animale.
Valeriu Russu