Fără miei în piețe anul acesta în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 aprilie 2020, 12:36 / actualizat: 16 aprilie 2020, 15:58
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș nu a primit anul acesta nici o solicitare pentru autorizarea de puncte de tăiere a mieilor, prin urmare doar în magazine se va putea găsi carne de miel.
În județ există, însă, suficiente abatoare care să asigure întregul necesar, a precizat, pentru Radio Târgu-Mureș, șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Cele două abatoare temporare care au fost deschise în anii anteriori nu au mai solicitat autorizare. Oricum, nu cred că era momentul. Cele 7 abatoare (din județ) cred că fac față mai mult decât 100% la nevoia de carne de miel pe care o avem. În orice magazin autorizat, supermarket cred că se găsește carne de miel și de acolo cumpărătorii pot să se aprovizioneze.
Asociația Profesională a Ciobanilor solicită autorităților o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, cu respectarea regulilor generale de igienă și a condițiilor de protecție care se impun din cauza infecției cu noul coronavirus.
Condițiile de autorizare nu sunt, însă, deloc simple, mai spune șeful DSVSA Mureș, Kinces Sandor:
La sacrificare, asomatorul este obligatoriu; apa caldă/apă rece – potabilă, curentă, la robinet, nu din pârâu; spațiu pe care poți să-l igienizezi – cel puțin betonat și pereți lavabili, și spațiu frigorific. Plus, îți mai trebuie un contract cu o unitate de ecarisare care își ecarisează masa gastro-intestinală și ce rămâne. Personalul care sacrificare are carnet de sănătate, pregătirea necesară? Deci, e puțin mai complicat.
9.000 de miei au fost sacrificați anul trecut de Paști în județul Mureș, dintre care 8% au fost tăiați în cele două puncte temporare de sacrificare.
Se estimează că în județ există la această dată peste 400.000 de miei.
Cristina Bulbescu