Fără creșterea taxelor și impozitelor, România nu va face față crizei economice

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 octombrie 2020, 14:12
Cel puțin așa susține economistul Mircea Coșea, care îl contrazice pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Ministrul a anunțat că, în contextul unui deficit bugetar de 6,36% din PIB pe acest an, în 2021 nu vor exista creșteri de taxe.
La fel, faptul că România ar fi într-o situație mult mai bună decât estimările, nu are darul să liniștească pe nimeni, susține Mircea Coșea, care nu crede în eficiența măsurilor de reducere a personalului din sectorul public:
O situație mult mai bună decât o estimau toți, e o situație tot proastă, și nu este în niciun caz o creștere economică. Deficitul de 6 și ceva la sută în acest moment este mare. Iar dacă se are în vedere ceea ce poate să intervină în următoarele zile sau săptămâni din cauza restricțiilor din pandemie, deficitul poate să ajungă și mai mare până la sfârșitul anului. Un deficit de peste 6 la sută se acoperă foarte greu. Nu există deocamdată mijloace pentru a crede că statul va putea să mobilizeze în viitoarele luni o astfel ce creștere economică, încât să reducă deficitul. Economia este blocată, fondurile europene nu au venit și cine știe când o să vină, nu există comenzi în exterior pentru industrie, iar agricultura a mers prost.
Mircea Coșea consideră toxică pentru țara noastră continuarea împrumuturilor, pentru că dobânzile bancare vor crește, și e convins că după alegeri vor crește TVA-ul și anumite accize:
Singura cale pentru a acoperi acest deficit este o creștere a TVA-ului, a accizelor în anumite domenii, o reducere a facilităților pe le-au avut unii, în neplata impozitelor și taxelor, și probabil că la nivel local vor crește impozitele și taxele, mai ales pe proprietate. E greu de spus dacă vor exista diferențe mari de la o zonă la alta, pentru că avem un buget național unic, însă probabil va exista un interes mai mare al investitorilor străini pentru zona de vest. Apoi, vom avea o mare discrepanță între orașe foarte bogate și restul țării, pentru că nu am pus în aplicare o reformă administrativ-teritorială, așa cum ar fi trebuit.
Conform datelor MFP, execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.
Valeriu Russu