Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator

Publicat de Stan Lucian, 11 aprilie 2025, 14:00
Clădirea în care funcționează spitalul nu este în clasa de risc seismic 1, cu ”bulină roșie”, ci clasa 2, ceea ce înseamnă că se poate desfășura activitatea medicală obișnuită.
Însă, imobilul riscă să se prăbuşească la un cutremur dacă nu va fi supus, de urgenţă, unor măsuri de consolidare, a explicat pentru Radio Târgu Mureș managerul spitalului, Emil Mailat:
„Clădirea este în clasa de risc seismic 2. Într-adevăr, este veche de 50 de ani, iar în Corpul H, unde se află inima spitalului cum îi spunem noi, putem lucra în continuare, dar trebuie să o prioritizăm pe ceea ce înseamnă reabilitare. Am început demersurile încă de anul trecut – este totuși un proces birocratic, expertize, studii de fezabilitate – iar în monentul în care, anul trecut în octombrie s-a deschis acea măsură de finanțare în cadrul ministerului pentru infrastructura de sănătate, am depus un proiect și sperăm să fim beneficiari, poate chiar în acest an, în funcție de evaluare, și care va cuprinde reabilitarea, consolidarea și supraetajarea clădirii.”
Există două etape de finanțare, pentru consolidarea și modernizarea clădirii spitalului, dar și pentru dotări ulterioare cu echipamente, care însumează aproape 500 de milioane de lei, a precizat managerul spitalului, Emil Mailat:
„Conform unui buget de evaluare, estimăm suma de 80 de milioane de euro. O parte din bani vor veni de la Consiliul Județean, în sarcina căruia cade această parte, conform ghidului de finanțare, iar restul provine de la Programul de finanțare Infrastructura în sănătate. Pe lângă aceasta, o să mai fie o sumă pentru dotări, care în lei inseamnă 172 de milioane cu tot cu TVA.”
Clădirea SCJU Braşov ce urmează să fie consolidată cuprinde blocul operator şi secţia ATI, laboratoarele de analize medicale, de radiologie şi imagistică şi Unitatea de Transfuzii Sanguine.
Autor: Valeriu Russu