Falimentul companiei de asigurări Euroins România, efect de domino în piață
Publicat de Rotar Mirela, 20 martie 2023, 13:07 / actualizat: 20 martie 2023, 14:42
Analistul financiar Adrian Bența spune că vor fi afectați în primul rând clienții companiei, care trebuie să se mute la alți asigurători, și nu vor fi despăgubiți integral de ASF.
De asemenea, vor avea de suferit service-urile auto aflate în contract cu Euroins, dar și angajații companiei de asigurări care își vor pierde locurile de muncă:
În primul rând, persoanele care aveau deja polițe de asigurare la Euroins vor fi nevoite să cheltuie alți bani ca să își facă, din nou, aceste asigurări. Apoi, pagubele pe care le lasă Euroins trebuie să fie suportate de Fondul de Garantare a Societăților de Asigurare, care nu este suficient, având în vedere că au mai fost mai multe falimente, ceea ce înseamnă că, până la urmă, vor fi suportate de la bugetul de stat, adică de la toți contribuabilii. Vor fi afectate acele service-uri care au contracte cu Euroins și care nu își vor mai vedea banii. Apoi, în momentul în care se reduce oferta de asigurare, ceilalți asiguratori vor majora prețul la următoarele asigurări. Și, nu în ultimul rând, este critică situația salariaților societății Euroins, fiindcă vor fi afectate familiile acestora.
Reprezentantul pe Mureș al unei companii de asigurări, Alexandru Negrea, apreciază că cei peste 2,8 milioane de clienți care au încheiate polițe cu Euroins vor trebui să se orienteze către alți asigurători
Acesta admite că românii au tot mai puțină încredere în societățile de asigurări și cele bancare, în condițiile în care piața financiară internațională e tot mai volatilă:
Acele polițe RCA vor fi valabile până la expirare sau, dacă falimentul companiei va fi certificat în instanță, în termen de 60 de zile, toate polițele trebuie denunțate. Deținătorii acelor polițe le pot denunța de pe acum, dacă doresc să încheie alte polițe. Cei care nu au avut accidente pot să își recupereze pro-rata din suma plătită deja, de la Fondul de Garantare. Putem oarecum compara “căderea” unei bănci cu al unei companii de asigurare, fiindcă și în cazul băncii statul garantează depozitele persoanelor fizice, iar în cazul companiilor de asigurări acest fond garantează că, la un moment dat, un accident va fi despăgubit – vorbim aici de RCA.
Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
În ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de Euroins, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.
Valeriu Russu