Facultatea maghiară de la UMF, sub semnul întrebării.
Publicat de radiomures, 19 aprilie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:23
Funcţionarea facultăţii maghiare la UMF Tg. Mureş ridică multe semne de întrebare.
Noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a organizat astăzi prima conferinţă de presă de la confirmarea sa în funcţie, în urmă cu o săptămână.
Ministerul Educaţiei a aprobat şi Carta Universităţii, dar cu 2 rezerve: introducerea liniei maghiare de studiu şi modificarea structurii Universităţii. Ce înseamnă această avizare cu rezerve din punct de vedere juridic va decide instanţa de judecată, la începutul lunii viitoare, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Conducerea UMF Tg.Mureş îi asigură pe studenţi că, în situaţia dată, facultăţile care au funcţionat până acum în cadrul universităţii îşi păstrează programele de studiu, cifrele de şcolarizare, acreditarea şi cifrele de admitere comunicate.
În aceeaşi situaţie vor fi şi studenţii străini care studiază în limba engleză.
O situaţie mai neclară este la noua facultate, cea în limba maghiară înfiinţată recent prin Hotărâre de Guvern, unde nu se cunoaşte ce cadre didactice titulare vor avea, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Profesorii maghiari vor alege de săptămâna viitoare la ce facultate vor preda, dar în prezent nu se cunoaşte încă soarta studenţilor de limbă maghiară.
Conform reglementărilor ARACIS, unde noul rector Azamfirei a fost expert, o nouă linie de studiu se organizează doar pentru studenţii din anul întâi. Reprezentanţii facultăţii maghiare vor însă tranferarea tuturor studenţilor în noua structură.
În acest caz se ridică mai multe semne de întrebare, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Pentru a vedea care este punctul de vedere al studenţilor maghiari, rectoratul UMF Tg.Mureş a solicitat reprezentanţilor Ligii studenţilor maghiari un răspuns, care încă nu a sosit.
O altă problemă care se ridică este acreditarea ARACIS a noii facultăţi maghiare, fără de care aceasta nu va putea funcţiona din toamnă.
Procedurile de acreditare sunt laborioase, extrem de complexe şi imposibil de obţinut în timp aşa de scurt.
Rectorul Azamfirei se fereşte să exprime direct acest lucru.
Deşi UMF Tîrgu-Mureş a fost un subiect de troc politic, rectorul UMF Tîrgu-Mureş a solicitat atât opoziţiei, cât şi partidului de guvernământ, să fie lăsaţi, de acum înainte, înafara luptelor politice.
Rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr Leonard Azamfirei a trimis preşedintelui Traian Băsescu un memoriu privind situaţia de la universitate, însă nu a primit nici un fel de răspuns. Dimpotrivă, Traian Băsecu a declarat că nu cunoaşte situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş.
Cristina Bulbescu