Facturile la gaz în școlile din Târgu Mureș depășesc 3 milioane de lei

Publicat de Corina Muntean, 21 ianuarie 2022, 14:00 / actualizat: 23 ianuarie 2022, 19:07
Creșterea prețului la gaz și electricitate a lovit și în școli, care au primit pe decembrie facturi de aproape 3 ori mai mari decât pe luna noiembrie.
În Târgu Mureș, pentru cele 34 de unități de învățământ, din care 13 licee, 5 colegii și 13 gimnazii, Primăria a plătit peste 3 milioane de lei, și se pregătește pentru impactul facturii pe ianuarie.
Vor fi însă bani, asigură autoritățile, prin purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, Cristina Pruteanu:
Ca o comparație la valoarea facturilor de gaz, în luna noiembrie 2020, suma plătită a fost de 481.000 de lei, la o prezență exclusiv online și la o temperatură de 18 grade în unitățile de învățământ. În luna noiembrie 2021, suma a fost de 1.208.000 de lei, în condițiile de cursuri care s-au desfășurat în mod fizic și la o temperatură minimă și constantă de 21 de grade în clasă. Pentru luna decembrie, 2021, factura de gaze este în valoare de 3.300.000 de lei. În proiectul de buget aflat în dezbatere în aceste zile a fost prevăzută suma de 9 milioane de lei, alocată unităților de învățământ pentru plata utilităților și a fost creată și o rezervă bugetară de aproximativ 8 milioane de lei.
Primarii iau deja în calcul o rectificare bugetară pentru a putea acoperi sumele suplimentare din facturi, a declarat pentru Radio Tg.Mureș primarul Municipiului Sighișoara, Iulian Sârbu:
În școlile din Municipiul Sighișoara, sumele alocate în bugetul local vor acoperi consumul acestor utilități. Vom face eforturi astfel încât copiii să nu stea în școli pe perioada iernii. Ulterior, vom vedea, în funcție de apariția unor modificări legislative sau subvenții de la stat, să reglăm aceste sume.
Aceeași este situația și la Reghin, însă primăria asigură că cei mici nu vor avea de suferit. Viceprimarul Dragoș Pui:
Încă nu au apărut probleme semnificative referitor la facturile din luna decembrie. Ne așteptăm ca, în februarie, să se primească facturi mult peste nivelul celor din decembrie. Directorii instituțiilor de învățământ din Reghin au solicitat compensarea facturilor, așa cum a fost creată posibilitatea de către Guvern, iar creșterile sperăm să fie suportabile. În situația în care în bugetul alocat deja instituțiilor de învățământ nu vor fi suficiente sumele, cu siguranță vom găsi soluții pentru a le suplimenta, astfel încât actul educativ să se poată desfășura în cele mai bune condiții.
Creșterea facturilor la utilități pune presiune pe bugetele locale, iar primarii spun că vor trebui să taie alte cheltuieli și investiții pentru a asigura furnizarea serviciilor în unitățile școlare.
Raluca Creț