Fabrica de zahăr Luduș ar putea să se închidă până sâmbătă
Publicat de Stan Lucian, 24 noiembrie 2023, 11:00
Unitatea de producție a preluat deja 97% din cantitatea de sfeclă de zahăr contractată, însă a epuizat cota de gaz subvenționat. Mai există însă câteva mii de tone de sfeclă de preluat de la unii fermieri, care au întârziat să le livreze în termen.
Patronatul fabricii de zahăr din Luduș a anunțat că își va opri producția din lipsă de materie primă, nefiind rentabil să cumpere gaz metan de pe piața liberă.
Investitorul Mihaela Neagu a explicat că fermierii au avut un plan de recoltare de 2 luni, până în 15 noiembrie, după care au fost păsuiți în câteva rânduri:
De luni, doar 40 de hectare au putut să recolteze, și mai sunt de recoltat 150. Nu puteam să ținem o fabrică deschisă pentru 3 la sută, și cât să mai așteptăm? Noi ținem fabrica (deschisă, n.n.) din 15 noiembrie, și le-am mai dat încă 10 zile, așteptând, cu 200 de oameni, cu toată lumea mobilizată. Fabrica lucrează și astăzi, deci ei au timp și mâine să aducă. Nici nu mai avem cotă de gaz și nu putem să cumpărăm nici de pe piața liberă, deci ținem fabrica degeaba. Așa că, apropo de gaz, doar până sâmbătă mai poate să fie deschisă fabrica.
Cultivatorii speră ca fabrica de zahăr din Luduș să nu se închidă atât de curând, pentru că încă se poate recolta sfeclă din plin.
Cultivatorul Dorel Istrate din Luduș poate livra 700 de tone de tone de sfeclă până vineri inclusiv, iar împreună cu ceilalți fermieri e convins că se vor aduce la fabrică 2500 de tone, cantitatea minimă care face unitatea să producă:
Acuma a dat un pic de căldură, au început și recoltatul și transportul, deci, după mine, nu au cum să închidă sâmbătă. Au intrat 1200 de tone de sfeclă și, dacă au 2500, nu se închide, că mai este pe câmp o grămadă de sfeclă. Problema este că noii proprietari nu au făcut până acum producție, ei au făcut doar comerț. S-ar putea ca anul viitor să se regleze mai ușor lucrurile, că, dacă nu, vor avea probleme, pentru că fabrica de la Roman va prelua producția lor, femierii vor merge acolo, iar aici vor rămâne fermieri mai puțini.
Chiar dacă fermierii se tem că vor rămâne cu sfecla în câmp și nu vor mai primi subvenții, ei speră ca de la anul lucrurile să se regleze, fiindcă aceasta a fost prima toamnă în care s-a reluat producția la Fabrica de zahăr „Premium” din Luduș.
Autor: Valeriu Russu