Fabrica de zahăr de la Luduș se închide definitiv
Publicat de Rotar Mirela, 29 septembrie 2022, 12:52 / actualizat: 10 octombrie 2022, 17:27
Negocierile de cumpărare a fabricii de Luduș de către alte societate sau de preluare de către stat au eșuat, motiv pentru care reprezentanții companiei Tereos au anunțat angajații și autoritățile că își vor retrage investiția din județul Mureș.
Anterior, în luna mai, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr.
Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a precizat că reprezentanții fabricii i-au anunțat deja de închiderea fabricii:
Statul nu a găsit soluția de a cumpăra fabrica, deși a dorit să o cumpere, și a anunțat deja printr-o hârtie oficială, semnată de către ministrul Agriculturii, că renunță la intenția de a cumpăra fabrica. Va continua procesul de închidere a fabricii, urmează ca, de săptămâna viitoare, să facă disponibilizări, după care, în cel mai scurt timp, dezmembrează fabrica.
Și sindicaliștii au fost informați de închiderea fabricii, iar angajații vor intra în iarnă ca șomeri, a declarat pentru Radio România Tg.Mureș președintele Sindicatului Liber Zahărul Luduș, Ioan Trif:
Vor convoca la ei, în Franța, comitetul, și după ce vine de acolo notificarea, vor începe să facă echipa pentru a dezmembra componentele care le trebuie pentru alte fabrici, fier vechi sau ce fac ei mai departe. Până la sfârșitul lunii noiembrie, vor fi trecuți angajații în șomaj tehnic, după ce vor parcurge toate etapele și le vor da salarii compensatorii. Ei au spus că nu se opresc, au fost cumpărători, dar au primit răspuns scris că nu mai sunt interesați sau nu le ajunge timpul pentru a prelua atât de repede fabrica, și s-a încheiat acolo tot.
Impactul asupra zonei este major, spune primarul Cristian Moldovan. Vor fi afectați în primul rând angajații, dar și colaboratorii externi și o mare parte din bugetul local:
Fabrica de zahăr este cel mai important contribuabil local pentru noi, la bugetul local. Apoi, a avut peste 150 de angajați care sunt specializați pe acest domeniu de activitate și este greu acum să schimbe domeniul, iar mulți dintre ei sunt destul de în vârstă pentru a face schimbări. Pierdem și principalul brand local, care este zahărul de Luduș. Sunt mai mulți fermieri și firme private care au avut contracte cu fabrica de zahăr și sunt afectați. Impactul este major, este cel mai mare din ultimii ani.
Cultivatorii de sfeclă s-au reorientat deja către alte fabrici de zahăr, dar încă speră că fabrica de la Luduș nu se va închide.
Teodor Aflat, producător local, spune că oricum zahărul se va scumpi în următoarea perioadă:
Sfecla de zahăr de anul acesta am contractat-o cu fabrica din Roman. Eu zic că trebuie să mai așteptăm câteva zile, probabil că nu se va închide. Prețul la sfeclă este în creștere pentru că prețul la zahăr este în creștere, prețul era de 32 de euro, dar să vedem în momentul recoltării. Oricum se va ridica.
Fabrica de zahăr de la Luduș asigura 25% din necesarul de consum intern, adică 500.000 tone zahăr/an.
Până la această oră, reprezentanții fabricii nu a putut fi contactați de Radio România Tg.Mureș.