Extragerea de cărbune din propria grădină a devenit o afacere profitabilă în Polonia
Publicat de Corina Muntean, 2 decembrie 2022, 10:23
Nu doar România se confruntă cu probleme privind costurile energiei, motiv pentru care oamenii caută alternative rezonabile la încălzire, odată cu iarna care bate la uși. Extragerea de cărbune din propria grădină a devenit o afacere profitabilă în Polonia. Se pare că această activitate pe cont propriu este ilegală, dar profitabilă pe timp de criză energetică.
Şoferul de taxi polonez Grzegorz (Gjegors) spune că telefonul său sună tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, însă ceea ce vor oamenii de la el nu este o călătorie cu taxiul. Conform Bloomberg, Grzegorz a renunţat la taximetrie în favoarea unei ocupaţii mult mai profitabile, într-un moment în care Polonia se confruntă cu o criză energetică: mineritul de cărbune. În jurul casei sale, amplasată în oraşul polonez Walbrzych (vaubjech) din Silezia Inferioară, stratul de cărbune este amplasat la doar un metru adâncime în câmpuri, parcuri şi grădini. O echipă formată din patru oameni poate scoate la suprafaţă o tonă de cărbune într-o oră şi poate câştiga 1.000 de zloţi (220 de dolari) pentru fiecare în jumătate de zi, adică echivalentul a 60% din câştigul mediu al unei persoane într-o săptămână. În întreaga lume, cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, cunoaşte o relansare pe măsură ce Rusia limitează livrările de gaze naturale necesare pentru a produce electricitate. Criza este şi mai acută în Polonia, pentru că un număr foarte mare de gospodării depind în continuare de cărbune pentru a se încălzi, iar Guvernul are probleme în a acoperi problemele de aprovizionare. Invazia din Ucraina a dat peste cap piaţa energetică, iar sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană au dus la scăderea drastică a importurilor de cărbune ale Poloniei, ţară unde 37% dintre gospodării folosesc această resursă pentru a se încălzi. În condiţiile în care rezervele de cărbune s-au epuizat şi temperaturile au coborât, polonezii au început să caute soluții. Unii au început să ardă deşeuri, ceea ce a înrăutăţit calitatea aerului într-o ţară unde primele trei mari oraşe, Varşovia, Cracovia şi Wroclaw (vrocilav), se numără printre cele mai poluate zece oraşe din lume. Cu o populaţie de aproximativ 100.000 de persoane, economia din zona oraşului Walbrzych s-a bazat pe extracţia de cărbune timp de două secole, până când ultimul puţ de unde se extrăgea, legal, cărbune a fost închis în anul 2000. Însă moştenirea mineritului este încă prezentă după ce mai multe mii de mineri au fost disponibilizaţi.
Mineritul ilegal nu este ceva nou, ci pur şi simplu cunoaşte o revenire. Rata şomajului este de 12% în satele din apropiere, de aproape trei ori mai mare decât în oraşul Walbrzych, astfel că oportunitatea de a face bani este tentată pentru cei care au cunoştinţe de minerit. În aceste condiţii s-au înmulţit puţurile artizanale în păduri şi câmpuri, mai ales la marginea oraşului Walbrzych. Un locuitor din zonă spune că oamenii au nevoie de bani, în timp ce alţii au nevoie de cărbune.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.