Exproprieri întârziate, pe sectoarele de autostradă din județul Mureș
Publicat de radiomures, 19 iunie 2018, 17:44
Motivele ar fi, susțin reprezentanții Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, legate de faptul că demersurile primăriilor de pe coridorul de expropriere au înregistrat rămâneri în urmă.
Asta cu toate că, ne-a declarat directorul OCPI, Călin Bejan, institiția pe care o reprezintă a realizat, împreună cu Prefectura Mureș, mai multe întâlniri și informări cu aceste primării.
Acesta a adăugat că primăriile pot profita și de Programul național de cadastru, obținând finanțări pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară:
A fost recepționat, de către OCPI, coridorul de expropriere pe toate UAT-urile traversate de Autostradă, fiind înscrise în cărțile funciare și acordate numere cadastrale. Așteptăm să fie depuse celelalte documentații topografice individuale referitoare la exproprieri, de către contractanți. Pe programul național de cadastru și carte funciară, sunt în derulare trei finanțări, prima s-a încheiat în 2016, a urmat o nouă finanțare unde am încheiat 43 de contracte. În 2018 am închaiat contracte cu 63 de UAT-uri, iar până la această dată avem încheiate și depuse la Oficiul de Cadastru doar două contracte de prestări servicii. Perioada de derulare a achizițiilor publice de către primării, se încheie la data de 21 iulie.”
În zona primăriei Luduș lucrurile stau bine, localitatea fiind printre puținele din județ care a încheiat contract de prestări servicii cu Oficiul de Cadastru, a explicat primarul Ioan Cristian Moldovan:
Pe majoritatea parcelelor străbătute de Autostradă sunt finalizate planurile parcelare și sunt puse la dispoziția firmei care se ocupă cu topografia și propiectarea pe aceste tronsoane. Mai avem patru parcele, la care se lucrează. Noi avem un contract cu OCPI-ul făcut în acest sens, și în cvel mai scurt timp se vor finaliza și acele patru planuri cadastrale după care, bineînțeles, se vor face exproprierile.”
Primarul comunei Chețani, Emil Mocan, una dintre localitățile aflate pe traseul Autostrăzii Transilvania susține că motivul întârzierii exproprierilor e dat de lipsa de atractivitate a contractelor pentru topografi:
Parcelarea nu merge pentru că nu găsim topograf. Iar topograful pe care îl găsim, la prețul pe care l-a oferit Guvernul, de 60 de lei parcela, le face cu întârziere. Topografii, la prețul acesta lucrează foarte încet, au alte lucrări. Eu am un contract, mi-a făcut o parte, de cam 10 la sută din traseul Autostrăzii.”
Fermierul Vasile Gorcea din Cipău, nu a primit nici el titlu de proprietate pentreu terenurile ce le deține, și atrage atenția că trebuie făcute extrase de carte funciară pentru expropriere:
Nu, încă nu avem nicio noutate. Dacă nu ai titlu, n-ai extras, e în aer pământul. Din câte știu, în zonă sunt multe persoane în situația asta, în Cipău aproape nimeni nu are.”
În luna aprilie, Guvernul a anunţat declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate ce fac parte din Secţiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii.
Este vorba de localităţile Bogata, Cheţani, Cucerdea, Cuci, Iernut, Luduş şi Ogra din judeţul Mureş din cadrul obiectivului “Autostrada Braşov – Tîrgu-Mureş – Cluj – Oradea”.
Valeriu Russu