Expoziție de talie națională la Tg.Mureș
Publicat de Corina Muntean, 20 februarie 2019, 16:20
În premieră națională la Tg. Mureș, pictorul Nicolae Tonitza este alăturat copilăriei. Proiectul, intitulat ”Tonitza, imagini ale copilăriei” este o idee venită în urma achiziției, de către secția de Artă a Muzeului Județean Mureș, a tabloului ”Odaia copiilor”, a marelui artist român.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 martie – 1 iunie, în 4 săli ale Palatului Culturii din Tg. Mureș.
Directorul Muzeului județean Mureș, Soos Zoltan, a menționat că Tg. Mureșul a primit și o donație a unui colecționar particular cu ocazia acestui vernisaj, respectiv un exemplar al cărții a lui Cezar Petrescu ”Fram, ursul polar”, care a fost ilustrată de Nicolae Tonitza:
Astfel s-a născut de acolo s-a născut ideea organizări unei expoziții mai ample, care să arate ceea ce regăsim în arta românească interbelică legat de imagini ale copilăriei. E o idee a secției de artă a Muzeului, în urma căreia au fost lucrări valoroase împrumutate de la 12 instituții și peste 30 de colecționari privați din întreaga țară. Muzeul din Craiova este posibil să preia expoziția și mai este proiectul ”Art Safari” organizat la București în septembrie. Ei vor să preia cât se poate de mult din expozițire, și este și o oportunitate foarte importantă pentru Mureș să aibă un proiect propriu, promovat cu ocazia festivalului ”George Enescu”.
Istoricul de artă, Cora Fodor de la Muzeul Județean Mureș a explicat că pe lângă sălile de expoziție va fi amenajată și o sală de pedagogie muzeală, dedicată copiilor .
Totodată, spune istoricul de artă, în 13 aprilie se va mai organiza un eveniment cu prilejul zilei de naștare a lui Nicolae Tonitza, când va fi prezentat și catalogul expoziției:
Expoziție mai cuprinde un bogat material documentar privind viața și parcursul creativ al lui Nicolae Tonitza, activitatea și modul de educație al copiilor. Vor fi materiale audio din arhiva Radio România, legate de creația lui Nicolae Tonitza, iar alte elemente inedite sunt jucării de epocă. Expoziția va cuprinde de asemenea, o secțiune aparte, dedicată în totalitate jocurilor pentru copii, de la 3-4 ani până la 10-12 ani, pe diferite materiale, lemn, magneți, textile. Deci va fi această posiblitate de a apropia lucrările lui Tonitza de copii.”
Organizatorii au precizat că pentru această expoziție costurile se ridică la circa 200.000 de lei, sumă ce include contracte, asigurări și transportul lucrărilor de artă, a căror valoare depășește 4 milioane de euro.
Valeriu Russu