Expoziție de inventică și robotică la Tg.Mureș

Publicat de radiomures, 4 decembrie 2015, 14:27 / actualizat: 6 decembrie 2015, 13:54
Lucrările inedite pot fi admirate la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureș.
Participă inventatori de la Universitățile Cultural Științifică, Petru Maior, Sapienția, Liceele Bolyai Farkas și Electromureș, dar și de la două societăți comerciale din Tîrgu-Mureș implicate în cercetare și dezvoltare.
Un accent deosebit este pus pe energiile regenerabile.
Organizatorul evenimentului aflat la a III-a ediție, directorul Universității Cultural Științifice din Tîrgu-Mureș, Csegzi Sandor:
Din fericire, putem spune că am mobilizat și societăți comerciale, în acest an, din Tîrgu-Mureș care promovează sau chiar excelează în inventică, cu idei foarte noi. Deci, este o perspectivă pozitivă în Tîrgu-Mureș pentru a învăța mai departe, pentru a performa la cel mai înalt nivel. Noi gândim o strategie la nivelul Municipiului Tîrgu-Mureș de aplicație a energiilor regenerabile, în primul rând cele solare, și mobilitatea în Tîrgu-Mureș trebuie încet, încet să se obișnuiască cu vehiculele electrice pe drumurile noastre.”
Unele din lucrările inventatorilor mureșeni sunt absolut inedite pe plan mondial, de la probleme de unde mentale ale creierului până la imprimare 3D din materiale biodegradabile.
Printre geniile inventicii se numără și elevi care au construit, de exemplu, un dispozitiv ce semnalează acustic depășirile de zgomot din timpul orelor:
Am un roboțel Zuma care urmărește un traseu, adică orice linie neagră. Ca aplicație, ar putea să fie un robot care să execute ceva autonom, în industrie de exemplu, să transporte ceva..”
Am adus pentru curioși, pentru populația largă niște materiale avansate, materiale așa-zise inteligente, care nu se comportă după legile normale ale fizicii. Un material nou pe care îl regăsim tot mai mult în materialele de consum se numește nitinol și acest material metalic putem să-l deformăm puternic după care la o simplă încălzire el își revine perfect la forma inițială.”
Avem senzori de culori, măsurare de zgomot acustic, pe care îl folosim și în clasă. Dacă depășește, punem și o alarmă și înseamnă că scriem test. Așa funcționează la noi. Avem și senzori de atingere, ca și la telefoanele touch screen, un motor electric făcut de noi, un zar electronic.”
Ce putem face cu o imprimantă? Tot ceea ce ne dorim. Practic, ceea ce nu era posibil până acum, cu imprimanta 3D acum este posibil. Și materialele pe care le folosește imprimanta tot noi le cercetăm. Folosim plastic biodegradabil făcut din amidon românesc.”
O bună parte din lucrările prezentate la Tîrgu-Mureș au fost premiate la concursuri naționale și internaționale.
Tot la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” are loc, în această după-amiază, o sesiune științifică de comunicări la care vor fi prezentate și testate aceste lucrări.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM