Expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”, realizată de Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, va ajunge la sfârşitul acestei luni la Sfântu Gheorghe

Publicat de radiomures, 20 iulie 2015, 18:32 / actualizat: 21 iulie 2015, 11:07
Expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”, realizată de Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii, va ajunge la sfârşitul acestei luni la Sfântu Gheorghe.
Conducerea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care va găzdui timp de aproape două luni acest tezaur, a afirmat luni că această expoziţie este „cea mai valoroasă” din istoria sa, din punctul de vedere al valorii exponatelor.
În cadrul expoziţiei vor putea fi văzute cele mai preţioase vestigii arheologice de pe teritoriul României, o parte dintre cele 1004 exponate provenind din tezaurul istoric al muzeului bucureştean, iar celelalte aproape 800 de obiecte fiind selectate din colecţiile a 31 de muzee din ţară partenere în proiect.
Printre acestea se numără şi tezaurele din Peteni şi Şimleul Silvaniei, datând din secolul I înainte de Hrisos, păstrate în colecţia de arheologie al Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013, iar până acum expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Alba Iulia şi îşi va continua periplul prin ţară, la Buzău, Craiova, Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Constanţa şi Piteşti.
Mara Deleanu
Sursa foto: arhiva