Expoziţia „Feldioara redescoperită – un sit al oaspeţilor germani în estul Europei”, vernisată la Bastionul Graft din Brașov
Publicat de radiomures, 14 aprilie 2016, 18:57 / actualizat: 15 aprilie 2016, 14:27
Expoziția înfățișează privitorului mai multe planșe și fotografii ale descoperirilor arheologice realizate de-a lungul timpului.
Feldioara redescoperită: un sit al oaspeţilor germani în estul Europei” este titlul expoziţiei pe care o puteți vedea la Bastionul Graft, pe Aleea După Ziduri. Expoziţia prezintă succint principalele monumente istorice din Feldioara/Marienburg – una dintre cele mai vechi aşezări din judeţul Braşov, spune arheologul dr.Manuela Marcu Istrate.
Vestigiile au fost scoase la lumină prin investigaţiile arheologice realizate în mai multe etape începând din anul 1990 şi până în prezent. Feldioara a fost înfiinţată în cea de-a doua jumătate a sec. al XII-lea de către un grup de „oaspeţi” germani, care au iniţiat în acest fel colonizarea Ţării Bârsei. Localitatea este însă cunoscută în principal datorită faptului că a fost sediul Cavalerilor Teutoni, în perioada 1211-1225. Ruinele cetăţii medievale, Biserica evanghelică şi centrul istoric reprezintă unele dintre cele mai valoroase monumente istorice din Bazinul carpatic.
Expoziția de la Bastionul Graft este organizată de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Complexul Muzeal Naţional Astra Sibiu, Asociaţia Culturală Hieronymus, și nu în ultimul rând, Muzeul Județean de Istorie Brașov, spune directorul instituției, istoricul Nicolae Pepene.
Expoziția „Feldioara redescoperită: un sit al oaspeţilor germani în estul Europei” rămâne deschisă publicului, la Bastionul Graft, pe Aleea După Ziduri până în data de 15 mai.
Și tot de pe Aleea După Ziduri puteți urca și la cele două turnuri care vegează de sute de ani asupra orașului și a brașovenilor, Turnul Alb la care puteți urca direct de la Bastionul Graft, și Turnul Negru la care ajungeți printr-o ușoară și reconfortantă plimbare prin pădure.
Vali Blajovan
Foto: www.bzb.ro