Expoziţie de aparate vechi de radio la RTM !
Publicat de radiomures, 24 februarie 2012, 00:00
De mâine, până în 2 martie, iubitorii Radioului vor putea să viziteze sau să participe, cu propriile aparate de radio, la expoziţia „Radioul, un vechi prieten” care va avea loc la sediul postului nostru.
Acţiunea face parte din Zilele Porţilor Deschise la Radio Tîrgu-Mureş iar iniţiativa aparţine Departamentului Tehnic din cadrul Studioului nostru de radio.
Radioul a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care prin natura lor sunt unde electromagnetice.
Tot „radio” se mai numeşte şi aparatul receptor corespunzător. Azi se transmit prin radio o largă gamă de semnale diferite, inclusiv imagini mişcătoare (televiziune) şi fluxuri enorme de date. Undele radio călătoresc prin aer şi pot trece prin cele mai multe corpuri nemetalice inclusiv corpul omenesc.
Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, vizitaţi site-ul nostru la adresa www.radiomures.ro
Existenţa undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Fizicianul sârb din America, Nikola Tesla, a contribuit în mod esenţial, pe lângă alţi cîţiva inventatori, la crearea primului aparat de radio
De asemenea, primul care a fost în masură să realizeze o emisie şi o recepţie de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz în 1887.
În România, Institutul Electrotehnic din Bucureşti a construit primul radioreceptor românesc performant în anul 1925, care a permis realizarea de audiţii publice de două ori pe săptămână, de obicei pe frecvenţa Radio Viena.
La 1 noiembrie 1928, are loc prima emisiune oficială transmisă de Radio România Actualităţi.
Cristina Bulbescu