Exportul românesc de porumb este influențat de fluctuațiile climatice și de jocul traderilor

Publicat de Uifalean Cristian, 19 mai 2023, 16:36
Potrivit datelor publicate de siteul ”Lanțul Alimentar” care citează date ale Comisiei Europene, în intervalul iulie 2022 – mai 2023, România a fost cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, cu peste 1,5 milioane de tone.
Acesta a fost însă un vârf care va mai putea atins doar dacă vremea e favorabilă, afirmă președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR. Laurențiu Baciu susține că oricât de mari ar fi cantitățile de porumb, prețul de vânzare prea mic face ca agricultorii români să lucreze în pierdere:
Motivele pentru care au scăzut prețurile e scuza care au găsit-o traderii că e din cauza Ucrainei – lucru total neadevărat. Ucraina și-a oprit o mare parte din producție pentru rezervă. Prețul la porumb a trecut sub 90 de bani kilogramul, pe când acel produs a fost obținut cu 1,3 -1,4 lei. E în pierdere, ceva nu funcționează. Dacă anul trecut aveam interes să nu vindem, anul acesta vindem cu diferență de preț că altfel rămânem cu marfa, nu are cine să o cumpere.”
Producătorul agricol mureșean, Constantin Pogăcean confirmă înjumătățirea prețului kilogramului de porumb românesc. El susține că în Europa, țări precum Italia sau Germania au renunțat să mai producă grâne, cultivă doar plante care aduc profit, și le convine să importe cereale la preț mic, din spațiul extracomunitar:
Dacă în vară prețul era undeva la 1,6 lei kilogramul, la ora actuală e 80 de bani, un preț mediu. Asta în condițiile în care anul trecut am cumpărat îngrășămintele cu 6.000 lei tona, acum e undeva la 3.000 de lei tona, și anul trecut a fost chiar dezastruos din punctul de vedere al prețurilor și al investițiilor. Bine ar fi ca mărfurile ucrainene doar să tranziteze România, dar oricum problema e că există inflație pe piață. Și noi mai demult (în Mureș n.r.) exportam cereale, restul foloseam pentru consum propriu în zootehnie. Nu se mai exportă, pentru că au apărut cerealale ucrainiene. Sau dacă se exportă, e la prețurile astea mici. În Europa sunt țări care nu mai cultivă cereale, ci alte produse agricole cu valoare adăugată mare, și aveau interesul să cumpere ieftin din Ucraina.”
Și în județul Brașov, prețul la vânzarea porumbului a fost mic, între 1 leu și 1,30 lei kilogramul.
Directorul Direcției Agricole, Liana David, a arătat că producătorii au vândut majoritatea stocurilor, iar ce au păstrat e doar pentru hrana animalelor:
În județul Brașov, în 2022 a fost însămânțată o suprafață de 11.700 de hectare de porumb și producția medie a fost de 5 tone pe hectar. Anul acesta producția estimăm că este în ușoară creștere, avem însămânțate 12.420 de hectare. Sperăm că producția va fi cel puțin la fel de bună, în funcție de vreme. Referitor la prețul care a fost afectat sau nu de criza din Ucraina, fermierii din județul nostru au vândut majoritatea stocurilor, iar rezervele rămase sau cele păstrate de fapt sunt pentru hrana animalelor.”
Conform siteului ”Lanțul Alimentar”, exporturile totale de porumb românesc în anul comercial iulie 2022 –iunie 2023 vor fi, cel mai probabil, mai mici decât în anii anteriori. Au fost însă și ani când exporturile pe piețele terțe au fost sub 2.000.000 tone, astfel că, la o cantitate totală care ar putea depăși 2.000.000 t la 30 iunie 2023, acest an comercial poate fi considerat unul mediu.
Până în data de 7 mai 2023, cantitatea totală de porumb importată de România a ajuns la 1.312.960 tone, sursa principală fiind Ucraina.
Autor: Valeriu Russu