Export paralel de medicamente din România

Publicat de radiomures, 16 octombrie 2015, 19:54
Una din problemele pieței farmaceutice din România, pe care cel mai mult o resimt pacienții, este exportul paralel de medicamente, adică exportul de produse farmaceutice din România în statele membre ale UE.
Procedura este o formă legală de comerț intracomunitar, iar anul trecut Agenția Națională a Medicamentului din România a primit 400 de solicitări de acest fel, din 21 de state europene.
Se estimează că 30% din medicamentele produse în România vor ajunge în țările europene, până la finele acestui an.
Astfel, un ”portbagaj de medicamente” aduce un profit de 500.000 de euro, spune directorul Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu:
Noi estimăm o creștere semnificativă a exporturilor paralele care la finele acestui an ar putea ajunge undeva la 30% din totalul pieței. Acest comerț paralel este unul perfect legal dar nu putem spune că este și moral. Deci avem țări în care prețul unui medicament, față de prețul din România, poate să fie de 3, 4, 5, chiar 8 ori mai mare. Și atunci un portbagaj de medicamente care pleacă din România, de dimensiunile acestea, să aducă un câștig de 500.000 de euro, foarte lejer, celui care se implică în astfel de activități.”
Danemarca, Polonia și Germania sunt principalele destinații pentru exportul paralel de medicamente din România, cele mai multe cereri fiind pentru afecțiunile cardio-vasculare, pentru sistemul nervos central, pentru cel respirator, dar și pentru anticoncepționale.
Cristina Bulbescu
Foto: Cristina Bulbescu/RTM