Explozie a unui container cu clor la Aquaserv Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 24 octombrie 2019, 16:21 / actualizat: 2 noiembrie 2019, 15:51
Un amplu exercițiu, care a simulat o explozie urmată de incendiu, soldat cu mai multe victime copii și cu implicare de substanțe chimice periculoase, a avut loc astăzi la sediul Dispeceratului Integrat de Urgență 112 din Târgu-Mureș.
Simularea s-a făcut în realitatea virtuală, ca într-un joc video, iar la ea au participat reprezentanții tuturor subunităților de intervenție: ISU, SMURD, STS, Poliție, Jandarmerie, dar și un echipaj CRBN.
Situația a fost gestionată de membrii Comitetului pentru Situații de Urgență, care s-au mobilizat în urma unui apel 112:
Intervenția a fost una foarte complexă, chiar și în sistem virtual, fiind nevoie de salvarea a 24 de victime în condiții de poluare chimică.
După astfel de exerciții personalul devine mult mai pregătit pentru intervențiile reale, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, colonel Călin Handrea:
Este un altfel de exercițiu. E un exercițiu în realitate virtuală și face parte din planul anual de exerciții pe care noi le desfășurăm la nivelul județului Mureș. Obiectivul pe care astăzi îl jucăm este un obiectiv din Târgu-Mureș care se întâmplă la Aquaserv. Acolo e o clasă de copii care merg în vizită acolo și se întâmplă să fie o emanație masivă de clor. Copii sunt afectați, intoxicați, etc și se ajunge la un moment dat să se depășească numărul de 20 de victime.
Programul de simulare al intervenției este unic la nivel național și se află în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș din 2016, când a avut loc exercițiul NATO la Târgu-Mureș.
Sistemul este unul itinerant, fiind solicitat și de alte țări pentru a-l folosi în instruirea personalului de intervenție.
Revine col. Călin Handrea:
E singurul sistem de la nivel național și a fost implementat în 2016. Prima lui utilizare a fost într-un exercițiu NATO, probabil vă amintiți, a fost primul exercițiu NATO de acest fel în realitate virtuală. De atunci, noi îl folosim pentru pregătirea personalului propriu dar de data aceasta am crescut, să zic, nivelul de pregătire și utilizare, în sensul că îl folosim chiar și pentru membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Și-a dovedit eficiența în sensul în care oamenii s-au pregătit inițial în realitate virtuală, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici și ulterior, ceea ce am practicat în realitate virtuală, punem în practică în realitatea fizică, să-i spunem.
Exercițiul s-a încheiat după două ore, conform scenariului. Toate victimele au fost salvate și nu au existat urmări privind poluarea mediului.
Cristina Bulbescu