Expertiză din fonduri europene pentru amenajarea Canalului Morii din Reghin

Publicat de Corina Muntean, 13 august 2021, 13:55
Asociația Undă Verde beneficiază în aceste zile de prezența unui expert extern pentru renaturarea cursurilor de apă și inginerie biologică- ing. Georg Hermannsdorfer, în cadrul proiectului pilot ”Soluții bazate pe natură pentru amenajarea Canalului Morii din Reghin”.
Prezența expertului a fost posibilă după accesarea, în urmă cu doi ani, de către asociație a unui grant din fonduri norvegiene.
Fondurile sunt necesare și pentru o ”mai bună comunicare a ONG-urilor cu autoritățile locale și centrale”, au precizat reprezentanții asociației care au blocat în urmă cu câțiva ani un proiect al Apelor Române de amenajare a cursului de apă din Reghin și au organizat o dezbatere publică.
Proiectul Apelor Române, finanțat din fonduri guvernamentale, ”nu respecta renaturarea cursului de apă” , spun reprezentanții asociației, deoarece se folosea prea mult beton.
După raportul de expertiză ce se realizează în aceste zile, ONG-ul va solicita autorităților finanțări pentru ”o amenajare verde” a Canalului Morii, precizează pentru Radio Târgu-Mureș vicepreședintele Asociației Unda Verde, arh. Klaus Birthler:
Am analizat cursul Canalului Morii și cele mai mari probleme constatate sunt poluările și deversările din canalizările menajere ale locuitorilor. În rest, o parte a canalului este într-o stare foarte, foarte bună partea din aval, chiar la vărsarea în Râul Mureș unde este ideal pentru practicarea unui sport de apă. Propunerea noastră este de a analiza soluții alternative astfel încât Canalul Morii să reprimească un rol de utilizare în scopul agrementului… Am apelat la o finanțare pentru a aduce expertiză internațională și pentru a comunica mai bine pentru a găsi o soluție hard. Noi venim cu o finanțare soft. Creăm viziuni și creăm posibilități prin expertiză internațională.
Deocamdată nu se știe dacă și când va fi amenajat acest curs de apă așa cum cere ONG-ul, mai ales că implicațiile sunt multiple.
Revine vicepreședintele Asociației Unda Verde, arh. Klaus Birthler:
Depinde de trei factori: depinde de Apele Române, de Primăria Reghin dacă adoptă soluția pe care noi o propunem și de proprietarii care se află pe margini. Unii dintre ei au construit fără acte mult prea aproape de apă și ar fi nevoie de o zonă de protecție de 5 metri pe stânga și pe dreapta apei. Este o direcție care ia timp, probabil, în unele cazuri e nevoie de exproprieri și e nevoie de planificare urbană și, în majoritatea cazurilor, problemele cadastrale nu sunt rezolvate pe malul apei.
Canalul Morii din Reghin este considerat patrimoniu public de interes național.
Proiectul de amenajare este de tip ”coridor verde-albastru” prevăzut cu pistă de biciclete și zonă pietonală. În cadrul aceluiași proiect mai sunt incluse și alte amenajări de cursuri de apă din țară, fiind implicate o serie de ONG-uri.
Cristina Bulbescu