Experiența pacienților în spitalele din România, măsurată prin SMS
Publicat de radiomures, 20 decembrie 2016, 12:33 / actualizat: 4 ianuarie 2017, 21:08
Din această săptămână, pacienții pot evalua experiența în spitale prin SMS și printr-un formular web.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța noua măsură la finele săptămânii trecute.
Anual, spune acesta, vor fi trimise 5,4 milioane de SMS-uri în toate rețelele naționale iar SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienți.
Aceștia vor fi selectați aleatoriu de la nivelul fiecărui spital din România. Ei vor fi întrebați despre calitatea serviciilor medicale, curățenia din spital, interacțiunea cu personalul medical și eventuale cazuri de condiționare a actului medical.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac, crede că este importantă transparentizarea sistemului sanitar, însă pentru înlăturarea corupției este nevoie și de o salarizare corespunzătoare:
Primul pas care ar trebui făcut, din punctul meu de vedere, este existența unui sistem eficient de salarizare a personalului medical care va duce la eliminarea plăților informale în sistemul public de sănătate. În ceea ce privește acest mod de informare prin SMS, trebuie să avem în vedere și faptul că în ultima perioadă există o încredere din ce în ce mai scăzută din partea societății civile asupra personalului medical. Eu zic că se pot sesiza cazurile de corupție din sistemul de sănătate și este foarte important pentru transparentizarea sistemului medical dar trebuie să avem și mecanismele de feedback pentru a nu exista abuzuri din acest punct de vedere.”
Organizațiile pacienților din România salută această inițiativă și speră că ea va avea efect.
Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu:
Este un lucru bun pentru că este foarte importantă părerea pacienților, este important feedback-ul pacienților și să fie ascultați, în primul rând. Dar e important să vedem dacă se face ceva în urma acestui proiect, adică dacă luăm măsuri, dacă acționăm pentru că să-l facem numai de dragul de a-l face ca să spunem că suntem transparenți ar fi păcat. Ar fi păcat și de investiție și ar fi păcat și de munca oamenilor care ar trebui să lucreze aceste chestionare. De asta e foarte important ca acest proiect să-și urmeze cursul și să se întâmple ceea ce ar trebui să se întâmple, adică să aibă efect, să aibă urmări, să aibă rezultate.”
În momentul de față există un sistem de măsurare a experienței pacienților în spitalele din România, printr-o platformă online.
Este vorba de un proiect privat care emite inclusiv statistici, grafice și rapoarte.
Prin sistemul cu SMS nimeni nu va avea însă vreo responsabilitate, crede coordonatorul proiectului privind calitatea spitalelor, Horia Timiș:
A măsura satisfacția nu este relevant. Măsori ca să ce? Trebuie să îmbunătățești ceva. Cum știi că e nemulțumit de confort, de servicii? Deci, e un lucru făcut românește, după părerea mea. Problema e că se fac asemenea proiecte în care nimeni nu are nici o responsabilitate. Noi acum ne-am asociat cu alte companii și investim bani privați tocmai pentru a dezvolta calitatespitale.ro și asta am propus Ministerului Sănătății să vină ca partener gratis, alături de noi, pentru a dezvolta și implementa împreună pentru că ceea ce facem noi este dezvoltat de specialiști din Canada iar Canada este numărul unu în lume pe partea de management sanitar.”
În prezent există un sistem de evaluare a satisfacției pacienților în spitalele din România, care este la un nivel record 9,8 din 10 , spre deosebire 7,4 din 10 cât este gradul de satisfacție al francezilor, de exemplu.Pacienții sunt evaluați acum în timp ce sunt internați, pe formulare tipărite, de către angajații spitalelor.
Răspunsurile pacienților prin SMS vor fi însă confidențiale, acestea urmând să fie înregistrate într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătății de către Serviciul pentru Telecomunicații Speciale.
Situația după centralizarea datelor și analiza acestora va fi publicata trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro.
Cristina Bulbescu