Exodul medicilor, pericol pentru România.
Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2012, 00:00
Exodul medicilor va fi un pericol pentru România peste 5 ani, nu 25, a atras atenţia la Târgu-Mureş preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate şi membru al Executivului, Teodor Baconschi.
Acesta a precizat că dezbaterea pe reforma sistemului de sănătate se concentrează mai cu seamă pe raportul public-privat, dar problema centrală este aceea a definirii pachetului medical de bază.
„Cât la sută din sistem ar putea să fie privatizat de guvern, cât trebuie să rămână în administrarea statului – Nu am un răspuns la întrebare aceasta, trebuie să vină experţii în domeniu, să facă un studiu de impact, dar problema centrală este aceea a definirii pachetului medical de bază, adică un pachet care să acopere riscurile pentru orice pacient, care să ne permită să supravieţuim în caz de maladie, indiferent că suntem bogaţi sau mai puţin bogaţi, săraci sau şomeri şi aşa mai departe, suntem oameni. Umanitatea nu poate fi salvată fizic şi spiritual, numai dacă acest pachet de bază, putem desena şi negocia conţinutul acestui pachet, pentru că am văzut ce se întâmplă în alte state”, a declarat Baconschi.
Teordor Baconschi, prezent la Sighişoara, în această seară, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate, a mai spus că acest pachet medical de bază nu mai trebuie să fie subfinanţat, iar „finanţarea nu mai poate continua numai din contribuţii CAS”.
Teodor Baconschi a arătat că nu trebuie descurajată competiţia, pentru că şi în sistem sanitar, ca şi în alte domenii, „monopolurile sunt un dezastru, o sursă de corupţie, de risipă, de stagnare”.
Acesta a mai spus că este gravă plecarea medicilor în străinătate pe salarii de 5-10 ori mai mari, ceea ce obligă statul român să facă reforma în Sănătate pentru a crea noi căi de finanţare a sistemului.
Întrebat de ce nu este şi ministrul Sănătăţii alături de el pentru a putea răspunde exact acestor întrebări, Teordor Baconschi a declarat că are doar rolul pe care PDL i l-a încredinţat „de a intensifica dialogul cu organizaţiile non-guvernamentale pe marginea unor subiecte care frământă societatea românească”.
Adela Moldovan