Exmatricularea elevilor care comit fapte grave de violenţă este susţinută de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”
Publicat de Stan Lucian, 5 aprilie 2024, 13:51
Preşedintele federaţiei, Marius Nistor, spune că mutarea copiilor în alte unităţi de învăţământ nu reprezintă o soluţie, însă detenţia şcolară într-o sală de clasă, sub supravegherea unui cadru didactic, ar putea fi o metodă care să determine scăderea numărului actelor de violenţă.
Liderul federaţiei, Marius Nistor, susține că ar trebui instituite prin lege mai multe sancțiuni care să fie aplicate elevilor, similare celor din alte sisteme de învățământ. Este vorba despre activitate în folosul unității de învățământ, în cazul elevilor care săvârșesc fapte de violență grave, preavizul de exmatriculare, exmatricularea pentru trei, cinci zile sau chiar definitivă sunt susținute de federație.
Marius Nistor:
Care sunt pârghiile noastre, ca și cadre didactice, să ne opunem unor situații de tipul acesta sau să prevenim așa ceva? Că-i dăm un avertisment, că îi dăm o mustrare.”
Mutarea elevilor care comit acte de violență de la o școală la alta nu este o soluție.
Marius Nistor:
Muţi problema dintr-o școală într-alta și atunci avem ceea ce avem: agresivitate, violență fizică, verbală.”
În momentul de față, exmatriculare din sistemul de învățământ a elevilor violenți nu este posibilă, deoarece intră în contradicție cu legea în care este menționat faptul că nu trebuie încălcat dreptul la educație, însă pot fi aplicate alte sancțiuni, susține Marius Nistor.
Marius Nistor:
Este învățământul obligatoriu de stat. Ai alte variante. Scăderea notei la purtare, dar să fie strâns legată și de examene de admitere, pentru că nota la purtare contează, de exemplu, la admiterea în liceele cu profil militar. De ce să nu conteze și pentru restul unităților de învățământ?”
În anul școlar 2022-a2023, în unitățile de învățământ preuniversitar au fost sesizate aproximativ 3.500 de infracțiuni, ponderea cea mai importantă fiind deținută de infracțiuni contra integrității corporale, lovire sau alte violențe, vătămarea corporală din culpă și rele tratamente aplicate minorului.
Sursa: RRA