Există legi pentru persoanele cu handicap, dar nu prea sunt respectate

Publicat de radiomures, 20 iunie 2018, 19:30
În România, persoanele cu dizabilităţi continuă să întâmpine probleme legate de deplasarea pe străzi, cu transportul public sau să urce în ascensor.
Deşi în ultimii ani autorităţile au luat măsuri pentru a le oferi acestora dreptul la o viaţă normală, sunt încă situaţii în care unii nu pot nici măcar să iasă din casă.
Fost consilier local și persoană cu handicap locomotor, Gyorfi Julia apreciază unele realizări ale administrației locale, însă constată și mult dezinteres, respectiv neînțelegere a situației.
Ea declară că există instituții în care odată intrată, persoana se blochează pe coridoare, pe scări, la intrări la cabinete, laboratoare sau toalete.
Gyorfi Julia remarcă faptul că nimeni nu sanționează instituția, publică sau privată care nu respectă legislația în vigoare:
Sunt rampe la intrări, la unele instituții, spitale, magazine, farmacii, dar ele nu pot fi folosite pentru că nu sunt făcute cu respectarea indicatorilor tehnici – ori panta e prea mare, ori alunecă, nu există barele de siguranță. Școlile nu prea sunt accesibiolizate, dacă e făcută o rampă la intrare, cel aflat în scaun cu rotile nu se prea poate mișca, nu are acces la toalete. Și la instituții publice unde măcar poți intra dar te și oprești cum ai intrat pentru că în interior nu mai este continuată accesibilizarea, ca să te poți descurca.”
Sediul Primăriei Tîrgu-Mureş are un spaţiu special amenajat pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, precum şi toalete echipate special, existând diverse facilități și gratuități pentru aceste persoane.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Cosmin Blaga, a precizat că este vorba de acces în Cetatea medievală, teatrul de vară, cinema Arta, respectiv la parcări:
Există rampe în Cetate la fiecare poartă, fiind dotată cu 6 toalete adaptate persoanelor cu dizabilități, rampe la Platoul Cornești, rampe electrice și un lift la Teatrul de vară. La Cinematograful Arta este de asemenea o toaletă pentru persoanele cu nevoi speciale. Administrația locală oferă gratuitate, inclusiv pentru însoțitori la mijloacele de transport în comun, care în bună parte au rampe de urcare pentru cărucioare. Persoanele cu dizabilități beneficiază și de gratuitate 100% la parcările publice, plus beneficiază de card european de parcare.”
La fel, Cosmin Blaga arată că semafoarele din oraş au fost adaptate persoanelor cu nevoi speciale, iar la intrarea în blocuri, rampele de acces sunt construite la cererea Asociaţiilor de proprietari.
Valeriu Russu