Exercițiu virtual de intervenție al ISU Mureș
Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2021, 13:20 / actualizat: 11 martie 2021, 14:41
Simularea a avut loc ieri, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar tema a fost intervenția la o fabrică de componente chimice din Luduș, unde s-a semnalat o scurgere de substanță toxică in urma căreia din cinci angajați care s-au intoxicat, unul a decedat.
Au fost mobilizate trei echipaje SMURD, patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj de descarcerare, o autospecială pentru victime multiple, elicopterul SMURD și un echipaj CBRN:
Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel:
Scenariul exercițiului în realitate virtuală s-a desfășurat pe platforma unui operator economic din Luduș, unde a fost anunțată scurgerea unui produs foarte toxic. Au fost 5 victime de cod roșu, intoxicate și inconștiente, care au fost decontaminate, li s-a acordat imediat ajutor medical la punctual mobil pentru victime multiple, și transportate la UPU-SMURD Tg. Mureș. Una dintre victime a fost declarată decedată de către medicul aflat la fața locului. Scurgerea produsului a format un nor toxic, periculos pentru personalul operatorului, personalul din companiile învecinate, cetățenii aflați în imediata apropiere și satele învecinate. Pompierii au fosrmart o perdea de apă pentru dispersarea norului toxic, care nu a mai fost un pericol pentru populație.
Scenariul virtual s-a ”jucat” în două încăperi alăturate din instituție, iar cele două grupuri au colaborat online și telefonic. O echipă juca rolul dispeceratului și cealaltă reprezenta echipa operativă din teren, a explicat pentru Radio Târgu Mureş purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel:
Colaborarea dintre aceste două forțe se executa prin stație, adică ceoi care teoretic erau în teren specificau ce găseau la locul evenimentului, adică tot timpul aveau suprize, de exemplu situația neprevăzută în care a izbucnit un incendiu, iar aceștia automat au anunțat coordonarea intervenției, care a dospus solicitarea de forțe suplimentare de la detașamentele învecinate, ca și măsuri suplimentarte, de exemplu transmiterea Ro-Alert, convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Astfel de exerciții virtuale au mai fost realizate de ISU Mureș în lunile februarie- martie 2020, la debutul pandemiei, fiind organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu experți francezi.
Vor mai fi organizate și altele, spun pompierii mureșeni, în condițiile în care criza pendemică restrânge inerent activitatea în teren.
Valeriu Russu