Exercițiu de simulare pentru intervenţie în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări
Publicat de radiomures, 31 martie 2016, 18:53
Echipe ale Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş au montat, astăzi, la Barajul Nou din Tîrgu-Mureș, un sistem de apărare rapidă în caz de inundații. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, Cristian Bratanovici a precizat că au fost convocați și colegii din centrele de intervenție din județele Alba și Arad:
Practic astăzi noi am convocat și colegii de la celelalte SGA-uri, pentru a ne obișnui în primul rând cu echipamentele noi, de a reînvăța să le folosim pe cele vechi, și să începem să eficientizăm intervenția noastră în cazuri de astfel de catastrofe, indiferent că sunt inundații sau poluări accidentale. Apoi, legăm structura de personal care încercăm să o creăm și să devină cât mai eficientă, și care va interveni în mod direct și în timp foarte scurt.”
Coordonatorul formației de Intervenție rapidă din cadrul ABA Mureș, Octavian Pătrașcu, a explicat modul în care se izolează și se extrag din apa râului deversările acidentale de hidrocarburi.
Astfel de poluări cu produse petroliere pot fi conduse către un anumit punct din vecinătatea malului, astfel încât, prin aceste două mecanisme să putem să colectăm acele produse, să le livrăm în niște rezervoare. Pe de altă parte, apa râului Mureș, în situația noastră să rămână în aval, neafectată de aceste produse petroliere. În mod deosebit ne referim la zone din amonte de proizele de apă potabilă, destinate consumului de apă al populației.”
Directorul tehnic exploatare al ABA Mureș, David Csaba a arătat că acest tip de exerciții va fi făcut și în timpul nopții. Ulterior, exercițiile vor fi realizate atât cu colegii de la celelalte administrații bazinale, respectiv cu Ungaria, pe zona de graniță .
Aceste exercitii se vor face și noaptea, după care o să facem exerciții interbazinale, în luna mai o să fim împreună cu ABA Crișuri, după care o să facem o intervenție comună și cu partenerii maghiari, Administrațile Bazinale, Mureș, Crișuri și Someș-Tisa suntem la graniță cu Ungaria și atunci împreună o să facem și exerciții internaționale.
Practic a fost instalat un hidrobaraj de 200 de metri pe malul Mureșului, și pe dig un baraj din planșe de aluminiu, iar în apa râului au fost montate două dispozitive de izolare, extragere și pompare a hidrocarburilor deversate în apă.
Valeriu Russu
Foto: Valeriu Russu