Exercițiu de amploare al ISU Mureș în Munții Gurghiu

Publicat de radiomures, 10 noiembrie 2016, 17:42 / actualizat: 11 noiembrie 2016, 17:46
A fost simulată producerea unui accident aviatic cu 30 de victime. Una dintre acestea a sunat la 112 pentru a anunța accidentul. Imediat a fost pus în aplicare Planul Roșu de Intervenție, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” a județului Mureș, cpt. Cristian Virag:
Inspectoratul pentrui Situații de Urgenă „Horea” al județului Mureș organizează un exercițiu cu forțe în teren. În primă fază a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Ibănești, ulterior a ajuns la locul accidentului Detaşamentul de Pompieri Reghin, iar apoi, au sosit forțele de la Detașamentul de Pompieri Tîrgu-Mureș și implicit ISU „Horea”. Din primele informații a reieșit că avionul transporta 30 de persoane. Medicii hotărăsc și iau deciziile, în funcție de gravitatea rănilor pe care le au aceștia.”
La intervenție au participat și voluntari de urgență din Ibănești, jadarmi, vânători de munte, salvamontiști, care au ajutat la căutarea victimelor cu o dronă.
Șeful Salvamont Mureș, Kovács Robert:
A trebuit să căutăm și să recuperăm persoanele care au fost în afara avionului, care au căzut din cauza impactului. Am găsit trei victime la care am acordat primul ajutor și am făcut o tiroliană și o lansare cu targa. Drona respectivă ne ajută mult în căutarea în terenul greu accesibil, pentru că o putem trimite în aer mai sus decât vede, de obicei, omul și cu ajutorul unei camere primim imagini live și găsim mai ușor victimele respective.”
Răniții au primit primul ajutor, iar după triere au fost trimiși la mai multe unități medicale din județ, a explicat dr. Bartok Tekla, medic șef la SMURD Mureș:
În total am primit 30 de pacienți la Punctul Medical Avansat din care 12 victime erau în stare foarte gravă, care au ajuns la Spitalul Tîrgu-Mureș, doi de cod negru, înseamnă că erau decedați la fața locului, nu s-au efectuat manevre. Șase de cod verde, înseamnă că erau în stare ușoară și 10 de cod galben – galbenul înseamnă că prezintă, de obicei, fracturi de membre dar în stare stabilă.”
Exercițiul, care a durat aproximativ două ore și jumătate, s-a desfășurat în munții Gurghiu, zona Fâncel din localitatea mureșeană Ibănești.
Scopul principal al exercițiului a fost verificarea capacității de reacție și colaborare a forțelor care intervin în situații de urgență și de verificare a modului de punere în practică a Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului Mureș.
Nelly Suciu