Executivul ar urma să definitiveze, după care să şi adopte, astăzi, pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului de stat
Publicat de Rotar Mirela, 25 septembrie 2023, 08:04
Anterior, va avea loc încă o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, precum şi o nouă şedinţă a Comitetului Economic şi Social. După aprobare, cabinetul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege, după cum explică redactorul RRA Alina Stănuţă.
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni cel mai probabil miercuri, în şedinţă comună, pentru ca executivul condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, să-şi angajeze răspunderea asupra pachetului de măsuri fiscal-bugetare. Documentul, care conţine prevederi pentru creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale sau reducerea cheltuielilor statului, ar putea fi în viitor ajustat în funcţie de rezultatele obţinute, după cum declara ministrul finanţelor, Marcel Boloş.
Marcel Boloş:
După ultimele evaluări pe care le-am făcut, de impact bugetar, avem pe partea de venituri 16,7 miliarde de lei, fără a lua în calcul actualizările de accize care intră în vigoare pe data de 1 ianaurie 2024 şi care nu sunt cuprinse în proiectul de lege pe care l-am afişat. Dacă luăm în calcul şi partea de reducere de cheltuieli, dacă luăm în calcul şi partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde de lei.
În plan parlamentar, partidele din opoziţie intenţionează să depună o moţiune de cenzură la adresa guvernului. USR, AUR şi REPER au iniţiat separat acţiuni de strângere de semnături pentru depunerea unui asemenea document. Potrivit însă calculelor matematice, cele 117 semnături necesare pentru iniţierea moţiunii de cenzură se strâng doar dacă cei din UDMR se alătură unui alt partid de opoziţie. Pe de altă parte, UDMR este curtat şi de actuala coaliţie de la putere. Pentru a avea o susţinere cât mai largă în parlament, premierul a avut discuţii recent cu foştii parteneri de guvernare, în condiţiile în care cei de la UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu reducerea cheltuielilor pentru instituţiile culturale din ţară sau a investiţiilor pe care autorităţile locale le pot face din fonduri proprii.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor:
Nu poţi să intervii de la nivel central şi să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Deci nu se poate accepta, acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, fiindcă asta înseamnă că a intervenit peste autorităţile locale.
Cei de la UDMR aşteaptă textul final al documentului şi, în condiţiile în care guvernul va ţine cont de propunerile formaţiunii, mai ales în privinţa respectării principiului autonomiei locale, nu vor semna moţiunea de cenzură a opoziţiei. Potrivit Constituţiei, guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, este adoptată, iar dacă guvernul nu a fost demis, proiectul de lege pentru care şi-a angajat răspunderea se consideră adoptat.
Sursa: RRA