Executivul a transpus printr-o Ordonanţă de urgenţă regulamentul energetic european
Publicat de Andrei Borz, 29 decembrie 2022, 08:34
Prin acest regulament, companiile care au avut câştiguri mari în actuala criză energetică – vor plăti un impozit suplimentar.
Actul normativ adoptat de Guvern supraimpozitează cu 60% profiturile foarte mari pe care le-au realizat anul acesta companiile din domeniile petrol, gaze naturale, cărbune şi rafinăriile. Practic, aceste companii au voie să facă profit, dar acesta nu trebuie să fie mai mare de 20% faţă de media pe ultimii patru ani. Ce depăşeşte această sumă se va supra-impozita, a explicat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Mihai Diaconu:
Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Cota de impozitare este de 60% din extraprofitul care depăşeşte 20% media, iar din această sumă colectată, minim 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în investiţii din energie din surse regenerabile.
Termenul de plată va fi 25 iunie 2023 pentru 2022 şi 25 iunie 2024 pentru 2023.
Totodată, pentru a nu pune în pericol buna funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, Executivul a decis să amâne închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune: Rovinari 3 şi Turceni 7.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze consideră însă că prin Ordonanţa aprobată de Guvern, România are cea mai ostilă abordare din Uniunea Europeană pentru această industrie, în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare.
Decizia va genera numeroase dezavantaje în rândul operatorilor din domeniu, prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiţii – spun operatorii din industrie.