Executivul a aprobat, în ultima şedinţă din acest an, 59 de acte normative
Publicat de Andrei Borz, 29 decembrie 2022, 08:30
Acestea au vizat inclusiv angajamentele României asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Astfel, a fost eliminată obligaţia persoanelor cu mai multe locuinţe de a depune declaraţia pe proprie răspundere pentru a beneficia de preţurile plafonate la energie/
Totodată, a fost suspendată compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani pe litru, decizie explicată de premierul Nicolae Ciucă:
Compensarea preţului la carburanţi, dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul guvernului şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona. În schimb, este doar o decizie de suspendare, guvernul fiind pregătit ca în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou.
Guvernul a aprobat şi proiectul de reformare a pensiilor speciale. Potrivit modificărilor stabilite, pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate , iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public.
Principalul obiectiv al acestui document , a cărui formă finală va fi decisă de Parlament, este reducerea cheltuielilor cu aceste pensii, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Din Opoziţie, USR critică proiectul, pe care liderul formaţiunii, Cătălin Drulă, îl numeşte „legea cosmetizării pensiilor speciale”.
Într-o postare pe internet el afirmă că obiectivul din PNRR pe care-l reprezintă acest angajament nu a fost atins deoarece pensiile speciale trebuie trecute pe principul contributivităţii.