EXCLUSIVITATE: Unitatea Suport ATI de la UMF Târgu Mureș, închisă din cauza infecțiilor nosocomiale!

Publicat de Corina Muntean, 7 mai 2021, 11:30 / actualizat: 14 mai 2021, 19:32
Mai multe cazuri de infecții asociate actului medical au fost înregistrate în ultimele 2 luni la Unitatea externă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, astfel că unitatea este închisă acum pentru dezinfecție.
Ultimul pacient a fost externat înaintea sărbătorilor pascale.
Anchetele epidemiologice încă sunt în curs, a precizat, pentru Radio Târgu-Mureș, managerul Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș, Mariana Cernat:
Da, într-adevăr, în prezent Unitatea Suport Medical Covid-19, secție exterioară Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș este temporar închisă pentru efectuarea procedurilor de dezinfecție. Sperăm ca săptămâna cealaltă, undeva la jumătatea săptămânii, să putem redeschide acolo și să reluăm internările. În decursul ultimelor două luni au fost pacienți la care au fost identificate culturi pozitive cu germeni care au fost descriși ca infecții asociate asistenței medicale dar pentru fiecare caz în parte au fost efectuate anchete epidemiologice. Nu pot să spun în momentul acesta câte cazuri totale au fost pentru că încă mai sunt în lucru anumite probe…
Unitatea Suport pentru pacienții cu forme grave de COVID-19 din curtea UMFST Târgu-Mureș este nouă, fiind amenajată anul trecut.
A costat 16 milioane de lei, din care un milion provine din bugetul județului Mureș, restul de la Ministerul Sănătății.
Totuși, în cazurile grave de boală de la ATI intervin și astfel de infecții, fiind luate mai multe măsuri pentru stoparea lor, mai spune managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, Mariana Cernat:
Pentru fiecare caz în parte au fost efectuate anchete epidemiologice, s-au trimis culturi pentru secvențiere și s-au luat toate măsurile necesare, măsurile standard pentru stoparea răspândirii. S-au efectuat autocontroale, a fost reinstruit personalul, au fost separați pacienți… Din ce cauză astfel de infecții? – sunt infecții care apar în secțiile de ATI și având în vedere că acolo au fost mulți pacienți care au fost transferați din alte unități spitalicești…deci, au fost pacienți în stare gravă și asta a fost cauza în principal. Da, au fost și cazuri (pacienți cu infecții nosocomiale – n.r.) care au venit din altă parte…
În spitalele din județul Mureș au fost anul trecut raportate și investigate 1.091 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale (IAAM), conform Raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Mureș.
Nouă unități spitalicești din județ au raportat astfel de cazuri, iar cele mai multe au fost la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – 728 de cazuri, circa 67% din total.
Conform Raportului DSP, 249 din cazuri au fost la personalul medical și 479 la pacienți, rata de incidență la 100 de pacienți fiind de 1,85%.
134 de infecții nosocomiale au fost, anul trecut, înregistrate și la Spitalul Clinic Județean Mureș, 95 de cazuri la Spitalul din Luduș, 36 la Spitalul din Târnăveni, 35 de cazuri la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, 32 de cazuri la Spitalul Municipal Sighișoara, 24 de cazuri la Spitalul Municipal ”Eugen Nicoară” Reghin, 2 cazuri la Centrul de Dializă din Sighișoara și 5 cazuri la Clinica PopMed Reghin unde se înregistrează și cea mai mare rată de incidență raportată la numărul de pacienți – 5,49%.
Cristina Bulbescu