Exclusivitate: Șoferii ar putea beneficia de restituirea contravalorii rovinietei pentru starea de urgență și cea de alertă
Publicat de Corina Muntean, 12 martie 2021, 14:22 / actualizat: 12 martie 2021, 16:51
Precizarea vine de la reprezentantul Instituției Avocatul Poporului Târg Mureș, Eugen Ciobotă, care a declarat pentru Radio Târgu Mureș că cel mai probabil va fi făcută, la nivel național, o sesizare din oficiu în această speță.
Primii care s-au sesizat de faptul că CNAIR ar trebui să returneze o parte din contravaloarea rovinietelor sunt internauții, care au întocmit un manifest pe rețelele de socializare.
Șoferii, dar și firmele de transport, ar trebui să solicite printr-o cerere adresată CNAIR returnarea sumelor sau recalcularea lor din cauza stării de urgență, care a durat două luni anul trecut, dar și pentru intervalul orar nocturn din ultimele 10 luni de stare de alertă în care deplasările sunt limitate, spune Ciobotă.
În sprijinul cetățenilor vine și o Directivă a Parlamentului European, precizează Avocatul Poporului Mureș:
Moral, așa ar trebui să fie dat fiind măsurile instituite în perioada stării de urgență și a stării de alertă care instituie sau dispune o limitare a deplasării. Această directivă europeană ar da posibilitatea, într-adevăr, ca suma achitată pentru rovignetă, și legiuitorul ar putea să procedeze la a restitui tariful de utilizare rovinietă. Teoretic, există posibilitatea și ar trebui ca cetățenii care doresc, să formuleze o solicitare în acest sens către această Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri naționale din România.
Reprezentantul Instituției Avocatul Poporului din Târgu-Mureș consideră că Executivul ar fi trebuit să reglementeze încă de la începutul stării de urgență situația taxelor pentru autoturisme. Mai ales pentru firme, unde aceste sume nu sunt deloc mici, mai spune Eugen Ciobotă:
Poate că așa cum sunt multe alte chestiuni vis-a-vis de restricțiile sau limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale ale omului, ar fi trebuit, probabil, legiuitorul să prevadă și o asemenea variantă de reducere, de diminuare a cuantumului de sumă sau chiar de returnare în cazul în care pentru întreaga perioadă nu s-a folosit mijlocul auto sau autoturismul respectiv. Discutăm nu numai de persoana fizică, ci discutăm și de persoana juridică. Sunt autocarele sau autoturismele cu mai mult de 23 de locuri pe scaune unde este, de exemplu, tariful pentru 7 zile 35 de euro și pentru 12 luni – 560 de euro. Deci, sumele nu sunt chiar mici.
La această dată, sunt exceptate de la plata rovinietei instituții precum Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SIE, SPP, STS și altele.
Cristina Bulbescu