EXCLUSIVITATE! Porționarea hranei se face din nou la patul pacienților la Spitalul de Urgență din Tg.Mureș
Publicat de radiomures, 12 ianuarie 2016, 12:33
În urmă cu aproximativ doi ani se inaugura la Spitalul Clinic de Urgență din Tîrgu-Mureș un sistem modern, european, de porționare și sterilizare chimică și termică a hranei, astfel că Blocul Alimentar al unității devenea cel mai modern din țară.
Sistemul, o investiție realizată în mare parte din sponsorizări, a funcționat doar câteva luni, după care s-a trecut pe vechiul sistem de distribuire a hranei.
Personalul redus, utilajele insuficiente de sterilizare au făcut ca acest sistem să nu poată face față numărului mare de pacienți internați aici, circa 1.200 pe zi.
Conducerea unității are în plan acum achiziția unei noi mașini de sterilizare, astfel încât în a doua parte a anului să poată fi reluată distribuirea porționată a hranei, a declarat pentru RTM managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș, Claudiu Puiac:
Având în vedere că am avut un deficit mare de personal la bucătăria Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș pe de o parte, iar pe de altă parte faptul că aveam o singură mașină și în cazul în care această mașină se defecta trebuia să trecem la sistemul vechi, acest sistem de porționare a hranei momentan este oprit. În cursul acestui an vom face eforturi financiare ca să cumpărăm o nouă mașină. Deficitul de personal a fost corectat pe parcursul anului trecut și la bucătăria Spitalului, astfel încât acest sistem de porționare a hranei va fi repornit și va funcționa la parametrii corespunzători. Acest sistem a funcționat între 3 și 6 luni, nu mai știu exact. În momentul de față, hrana se pregătește ca înainte.”
Prin implementarea sistemului modern de porționare a hranei, Spitalul de Urgență din Tîrgu-Mureș făcea o economie anuală de 10.000 de euro, anunța conducerea de atunci a unității.
Mâncarea nu se mai livra în oale și cratițe, la patul bolnavului, și era menținută timp de două ore după porționare la temperatura de peste 65 de grade Celsius.
Aceasta era etichetată și sigilată cu un cod de bare.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM