EXCLUSIVITATE! Nanomedicina se va practica, în premieră, la Tîrgu-Mureș

Publicat de radiomures, 14 august 2015, 11:25 / actualizat: 16 august 2015, 21:48
În curând, la Tîrgu-Mureș vor fi utilizate nanotehnologiile în domeniul medicinii, în acest sens fiind în curs de construcție, în incinta UMF, a unui Centru de Cercetare Fundamentală și Aplicată.
Investiția, din proiecte pe fonduri europene, ar putea fi finalizată și utilată cu aparatură de ultimă generație în luna decembrie, la sesiunea științifică a cadrelor didactice.
Nanotehnologiile reprezintă ingineria la scară foarte mică și funcționează la nanoscară, scara moleculelor individuale.
Datorită acestor particule se realizează tratamente speciale, țintite pe leziune, extrem de eficiente în diferite forme de cancer.
Unul dintre specialiștii care vor face parte din echipa interdisciplinară din acest proiect este șeful Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Mircea Buruian:
”Sunt niște particule nanometrice care se găsesc în organismul uman și care au un rol de cărăuș în transportul diferitelor principii active din medicamentul care se administrează la bolnav. Noi, la Tîrgu-Mureș, suntem primii care vom implementa aceste tehnologii iar în curtea Universității de Medicină acum se construiește o unitate de cercetare științifică care se va ocupa de acest lucru.”
În medicina modernă, folosirea nanotehnologiei poate revoluționa metodele actuale de diagnostic și tratament prin posibilitatea diagnosticării și tratării afecțiunilor, încă din faza lor moleculară.
Medicii pot trata, astfel, originea bolilor și chiar să înlocuiască țesuturile afectate.
Nanotehnologiile pot fi aplicate și în alte domenii, precum tehnologia informației, energia și mediul înconjurător.
Cristina Bulbescu
Foto: mexico.cnn.com