EXCLUSIVITATE: Mureș – Consumul de medicamente oncologice a crescut cu peste 40% într-un singur an

Publicat de Corina Muntean, 15 octombrie 2021, 11:04 / actualizat: 20 octombrie 2021, 15:20
Este vorba de medicamentele care se eliberează în circuit deschis, prin farmacii, și se decontează în cadrul programelor naționale de sănătate.
Explicația ar putea fi dată nu atât de creșterea numărului de pacienți, cât de creșterea prețului la medicamente.
Cu toate acestea, consumul lunar de medicamente din județ se menține la fel ca în 2020, circa 10 milioane de lei pe lună, precizează președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Manuel Butiulcă:
Pe oncologie, pe medicamente cu circuit deschis, se observă o creștere față de anul precedent. Dacă anul trecut, în primul trimestru, aveam 3,5 milioane de lei consum pe medicamente cu boli oncologice, acum în ultimul trimestru, trimestrul III al anului 2021, pe oncologie am ajuns la 5 milioane, deci o creștere destul de mare. Numărul de pacienți tratați a crescut puțin, adică creșterea numărului de pacienți nu rezultă că ar fi cauza creșterii consumului lunar. Dacă în primele 9 luni din 2020 au fost tratați 7.775 de pacienți, acum în primele 9 luni au fost 2.856, deci cu 81 de persoane mai mult. Deci, e clar că din cauza creșterii prețurilor la medicamente.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are contracte pentru programele de oncologie și cu Spitalul Județean Mureș – spital public- și cu Top Med – spital privat.Pe radioterapie, însă, există contract la această dată doar cu Top Med, iar asta de la debutul pandemiei.De luna aceasta, revine în contract și Spitalul Județean, precizează managerul unității, dr. Ovidiu Gîrbovan, care ne informează că acum clinica este plină de pacienți oncologici:
Clinica de Oncologie de la Spitalul Clinic Județean Mureș este o clădire renovată în totalitate, adusă la standardele medicale actuale. ÎN această clădire sunt, de fapt, două secții, Secția de Oncologie Medicală și Secția de Radioterapie. La ora actuală avem clinica plină și după 22 octombrie vom reintra în programul național de radioterapie unde vom putea reveni la tratarea pacienților și în regim internare de zi și ambulatoriu pentru radioterapie.
Pandemia de COVID-19 a afectat grav îngrijirea cancerului.
Organizația Europeană a Cancerului a lansat în luna mai o campanie de conștientizare a problemei, estimând că aproximativ 100 de milioane de cazuri de cancer nu au fost depistate în Europa din cauza pandemiei de COVID-19, iar medicii vor avea nevoie de cel puțin un an pentru acoperi aceste restanțe.
Cristina Bulbescu