EXCLUSIVITATE! Intervenție urologică inedită, la un spital privat din Tîrgu-Mureș

Publicat de radiomures, 26 februarie 2016, 09:19
O echipă formată din trei medici urologi, dintre care un profesor de la București, Gheorghe Niță, va efectua astăzi o operație de ureteroscopie retrogradă flexibilă asociată cu litotriție cu laser, la un pacient care are piatră la rinichi.
Este pentru prima dată când se efectuează o astfel de intervenție la un spital privat din Tîrgu-Mureș.
Intervenția este mult mai sigură decât tratamentele folosite în prezent în spitalele din România, respectiv litotriția extracorporeală și nefrolitotomia percutanată, și are o rată de succes de 99%.
Costurile operației sunt, însă, foarte mari, de câteva mii de euro, a spus, în exclusivitate pentru Radio Tîrgu-Mureș, urologul din Tîrgu-Mureș, Călin Chibelean, care participă la această intervenție:
Vă dau niște detalii de ce e scumpă (intervenția), pentru că ureteroscopul flexibil cu care se face manevra este un instrument care, din păcate, are o durată de viață limitată. Pe lângă faptul că e scump, fiind limitat la un număr de intervenții, prețul lui se împarte la un număr redus de intervenții și sigur că de aici crește manevra. La fel, laserul e produs de acel aparat însă el trebuie condus la locul unde se lucrează, de o fibră laser, de unică folosință pentru fiecare pacient și ea costă fiind, să zicem, tehnologie mai specială.”
În urmă cu câțiva ani, la Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș a mai fost făcută o astfel de intervenție cu un aparat laser aflat ”în probe” la spital.
Acesta costă însă prea mult pentru un spital din Tîrgu-Mureș, adică aproximativ 40.000 de euro, spune dr. Călin Chibelean:
În Tîrgu-Mureș am efectuat (o intervenție) la spitalul de stat. Am avut, la un moment dat, în încercări, un astfel de aparat, un laser, dar pe care l-am folosit o săptămână. ”Ne-am jucat” și după aceea ni s-a luat ”jucăria”. Spitalul de stat din Tîrgu-Mureș n-are bani pentru așa ceva. Pacienți există și sunt mulți care au indicații pentru o astfel de procedură care, să zicem, nu pot fi rezolvați cu ce avem noi acum. Pe lângă aceștia, sunt mulți alții care ar putea beneficia de swich-ul acesta între procedurile pe care acum le facem noi și această procedură.”
În alte state europene ureteroscopia a început să se utilizeze, ca procedură de extragere a calculilor renali, încă de acum 10 ani.
În momentul de față, mai mult de jumătate din intervențiile urologice din străinătate se fac cu această procedură și restul cu cele clasice folosite și în România, respectiv litotriția extracorporeală și nefrolitotomia percutanată.
Cristina Bulbescu
Foto: www.gralmedical.ro