EXCLUSIVITATE: Dr. Adrian Man: ”Testul PCR pentru COVID este extrem de sensibil”
Publicat de MIRELA ROTAR, 12 iunie 2020, 14:04 / actualizat: 19 iunie 2020, 21:00
Din acest motiv rezultatul poate fi fals negativ sau fals pozitiv. Aceasta ar fi explicația pentru care la același pacient în decurs de câteva zile pot să fie rezultate total opuse, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș medicul Laboratorului Clinic al Spitalului Județean Mureș, Adrian Man, conferențiar universitar la Catedra de Microbiologie a UMFST.
Extrem de importante pentru un rezultat real sunt modul în care se face recoltarea, traseul, timpul de așteptare și prelucrarea, spune dr. Adrian Man:
În primul rând, sunt foarte, foarte multe variabile, de fapt, în tot procesul acesta de analiză PCR. Asta pentru că, odată, avem proba de la pacient care contează foarte mult cum este recoltată. Regulile spun că (trebuie recoltată) cu două bețișoare, prin nas, prin faringe, foarte posterior, foarte în spate și e o manevră destul de neplăcută pentru pacient. Și, dacă nu se face cum trebuie, este riscul să nu se recolteze produs cât trebuie. PCR-ul înseamnă că, practic, e o metodă foarte precisă, foarte sensibilă, în sensul că 10 virusuri dacă sunt în probă, pot fi detectate…
Specialistul mureșean în microbiologie nu își explică rezultatele testelor la cei 30 de oameni de la DGASPC Mureș, care acum vor să acționeze în judecată statul.
Cert este că acest virus încă este prea nou și nu sunt studii suficiente, subliniază conf. univ. dr. Adrian Man:
Încă nu se știu detalii, efectiv. E prea proaspătă boala și nu sunt studii suficiente. Rep: Care ar fi explicația pentru care 30 de persoane au avut testul inițial pozitiv și după câteva zile negativ? Rasp: E foarte… nu știu.. nu pot să dau o explicație. Deci, în teorie sunt două variante după mine, aici: ori primul test pozitiv a fost fals pozitiv, ori al doilea test a fost fals negativ. Dar, asta spun că există șansa și de fals pozitiv și de fals negativ. Asta e realitatea. Din cauza asta repetăm probele și nu ne bazăm pe un singur rezultat.
Aproape 30 de angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului Mureș pregătesc un dosar în momentul de față pentru a acționa în judecată Guvernul și Ministerul Sănătății pentru daune morale și financiare.
Cei în cauză spun că și-au făcut ulterior externării teste serologice care au evidențiat că nu au anticorpi și că nu au fost niciun moment infectați cu COVID-19.
Cristina Bulbescu