Exclusivitate Radio Tg.Mureş: Cazuri grave ies la iveală în domeniul consultațiilor de medicina muncii
Publicat de MIRELA ROTAR, 12 februarie 2019, 13:20 / actualizat: 17 februarie 2019, 21:09
Chiar mai grave decât cele descoperite în cazul italianului care a profesat în România deși avea numai 8 clase, sunt de părere reprezentanții Colegiului Medicilor din județul Mureș.
Este vorba de faptul că se fac consultații de medicina muncii de către medici care au alte specializări sau chiar de persoane care nu au nici o legătură cu medicina, precum psihologi sau ingineri.
Medicul de medicina muncii ajunge să semneze pe parcursul unui an un număr uriaș de fișe de medicina muncii, fără să facă propriu-zis consultațiile.
Angajatorii plătesc sume modice pentru consultațiile angajaților, chiar și de 3 lei, atrage atenția șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu-Mureș, dr. Horațiu Moldovan:
Sunt cazuri mult mai grave de medici sau de alte persoane cu altă pregătire care își însușesc atribuțiile medicului de medicina muncii. Deci, în final, tot un medic de medicina muncii semnează fișele de aptitudine dar un medic de medicina muncii nu trebuie să facă numai asta. Noi am introdus niște propuneri foarte concise să se ajungă la normalitate. Sperăm să fie acceptate, mai ales după cazul acesta ( al italianului) … care, față de ce se întâmplă în medicina muncii, este vârful icebergului sau chiar mai mult, o picătură într-un ocean. Noi am sugerat ca medicina muncii să se facă pe bune în România.
De 6 ani mai mulți medici de medicina muncii trag semnale de alarmă la Ministerul Sănătății, spun reprezentanții acestora, deoarece își doresc recâștigarea respectului și demnității profesionale.
Un prim pas în acest sens a fost făcut doar după scandalul bebelușilor infectați cu stafilococul auriu la Maternitatea Giulești din Capitală.
Prin urmare, un grup de lucru interinstituțional, format din mai mulți specialiști de medicina muncii, a alcătuit și a depus, vinerea trecută, la Ministerul Sănătății, un set de propuneri de modificare a legislației, cu reguli mult mai stricte.
Revine șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu-Mureș, dr. Horațiu Moldovan:
Pentru personalul medical am propus screeningul MRSA pentru anumite categorii medicale de risc. Pe lângă lucrul acesta, am mai propus o modificare foarte importantă în Hotărârea aceasta de Guvern, vis-a-vis de faptul că un medic de medicina muncii nu mai poate să consulte într-un an, de exemplu, 100.000-150.000 de angajați că e imposibil. Semnau numai fișe de aptitudine și nu se făceau consultațiile.
În perioada următoare, medicii de medicina muncii sunt hotărâți să continue ”ofensiva diplomatică” în rândul decidenților, astfel încât propunerea legislativă să fie adoptată în forma propusă de Comisia de Medicina Muncii a Ministerului Sănătății împreună cu membrii specialiști ai grupului interinstituțional de medicina muncii.
Cristina Bulbescu