Exclusivitate! Analist economic: Fără sprijin, economia României va ieși foarte slăbită din criza coronavirusului

Publicat de Corina Muntean, 23 aprilie 2020, 17:53 / actualizat: 25 aprilie 2020, 10:03
Ministrul Finanțelor Florin Câțu, spunea că vom ieși mai puternici după criză, însă analistul economic Adrian Bența se teme că multe firme vor fi decapitalizate iar criza va genera și zeci de mii de șomeri.
Printre măsuri, ar trebui eliminate impozitul pe venituri din dividente, deci acea dublă impozitare, pentru ca patronii să nu ajungă să-și închidă firmele.
Adrian Bența susține, categoric, deplasarea accentului de la consum spre investiții, altfel nu vede cum vom ieși din criză:
Cele mai mari impozite din România sunt asupra forței de muncă și, într-adevăr sunt mai mici asupra capitalului. De ce și-ar mai asuma cineva poziția de patron, doar să fie inspectat și după aceea prezumat a fi infractor? Sunt multe instituții ale statului care intervin în forță asupra patronatelor. Am avut, până acum două luni, un pressing foarte puternic asupra cheltuielilor cu salariile care nu au fost prevăzute neapărat și în productivitatea muncii. Ar trebui eliminat impozitul din dividende plătit de firme, pentru că deja este o dublă impozitare. Iar toate acestea pot fi rezolvate doar dacă avem niște programe concrete de finanțare a IMM-urilor și a investițiilor pe termen mediu și lung.
În epoca postcriză, este posibilă apariția unei forme moderne de ”legare de glie” a angajaților, care în multe domenii vor lucra de acasă, apreciază analistul Adrian Bența:
Dacă ne întoarcem să finanțăm IMM-urile, principalii angajatori în România, și dacă vom reuși să facem și niște programe de investiții cum ar fi să reluăm autostrăzile, atunci da, putem spune că avem șanse destul de mari să repornim o activitate economic sustenabilă. Pe de altă parte, vor fi întotdeauna societăți care vor privi profitul ca principal obiectiv și vor investi în tehnologii prin care cer angajaților să stea acasă, pentru ca să nu mai plătească chirii sau întreținerea birourilor, și să folosească doar tehnologiile informatice.
Analistul economic Adrian Bența consideră că nu va exista o depreciere bruscă a cursului leu-euro, doar dacă decidenții politici nu vor decide să continue politica de împrumuturi masive. După ieșirea din criza generată de pandemie, acesta nu vede vreun partid politic capabil să decidă transferul unor sume de bani de la consum către investiții, mai ales că prevede o creștere pe anul viitor a ROBOR-ului.
Valeriu Russu