EXCLUSIVITATE Activitatea de transplant, parțial blocată la Tg Mureș din cauza lipsei de fonduri
Publicat de radiomures, 28 noiembrie 2016, 12:19 / actualizat: 29 noiembrie 2016, 22:13
După cele 10 transplanturi cardiace efectuate anul acesta la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș, conducerea unității a luat decizia de a opri parțial această activitate.
Este vorba de procedurile medicale foarte costisitoare, fiind rezolvate doar cazurile de strictă urgență.
Oricum, doar jumătate din costurile unui transplant sunt decontate de sistemul de asigurări, spune șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Horațiu Suciu:
În momentul de față sunt anumite limitări ale sistemului în ceea ce privește finanțarea anumitor proceduri mai deosebite chiar dacă noi suntem capabili să le facem. Numărul acestora este finanțat în număr redus. E vorba inclusiv de transplanturi cardiace. N-aș putea zice că sunt oprite dar, după ce am făcut 10 transplanturi anul acesta, ceea ce este un număr foarte mare, ne-am dat seama că de fapt lucrăm în pierdere. Deci, instituția pierde bani, nu este finanțată la costul real al unor astfel de intervenții ori, în acest moment, noi putem spune că un transplant cardiac este finanțat cam la jumătate din costul real.”
100 de pacienți se află în momentul de față pe lista de așteptare pentru transplant cardiac la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș, iar 20% dintre ei au indicație imediată de transplant.
Chiar dacă sunt deja depășiți de costuri și există și alte riscuri pentru conducerea unității, nici un pacient nu va fi lăsat să moară, spune dr. Horațiu Suciu:
În momentul acesta sunt aproximativ 100 de pacienți înrolați pe lista de transplant doar la Tîrgu-Mureș dintre care 19 sunt cu indicație imediată. Dacă nu dorim să ne mai asumăm în continuare un deficit pe care să ni-l impute Curtea de Conturi sau, știu eu altcineva, va trebui să ne oprim până anul viitor. Dar ce vreau eu să spun este că nu vom lăsa pe nimeni să moară pentru că nu sunt bani. Deci, până la urmă mai bine mă gândesc și eu că facem niște datori…dar sunt datorii pe baza căruia un manager poate fi demis.”
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Horațiu Suciu spune că medicina de performanță nu este susținută așa cum ar trebui în România, deși există bani pentru asta.
Cristina Bulbescu