Excelența medicală, sărbătorită astăzi la Tîrgu-Mureș

Publicat de Corina Muntean, 19 octombrie 2018, 15:41
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș încheie astăzi seria manifestărilor aniversare cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la înființare.
Cei care au lucrat încă de la început pentru a pune bazele ”Spitalului Nou”, cea mai mare unitate cu paturi din România la acea dată, au fost omagiați. 16 medici reputați care erau la acea dată șefi de clinică au primit trofee și diplome aniversare.
La gala de decernare a premiilor de la Palatul Culturii au participat autoritățile locale, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și zeci de medici târgumureșeni.
Managerul SCJU Tg.Mureș, dr. Claudiu Puiac, le-a mulțumit celor care acum fac din spitalul tg.mureșean un centru de elită:
Trecând prin istoria acestei instituții mi-am dat seama că oricât de buni sau de răi am fi ca persoane, oricât de bine intenționați sau de răutăcioși am fi unii față de ceilalți, dacă colectivul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, per general, nu ar fi adus plus valoare acelui mastodont de beton, la ora actuală, Spitalul Nou ar fi fost o simplă clădire. Practic, echipa a făcut ca cel mai mare spital al zonei să fie în topul celor mai elitiste spitale din țară. Pentru asta, ne simțim obligați să le mulțumim tuturor pentru ceea ce au realizat de-a lungul anilor.”
Printre șefii de clinică premiați se numără prof.univ.dr. Ioan Muntean, acum în vârstă de 80 de ani, și care în anul 1983 conducea Clinica de Pediatrie:
Vreau să vă spun că am fost unul din oamenii care am pierdut nopți întregi lucrând la proiectul actualului spital, că au fost zile grele când am născut Colegiul Medicilor și Farmaciștilor și acum sunt bucuros că, prin ceea ce primesc astăzi, îmi este un pic recunoscut din munca mea.”
Primarul dr. Dorin Florea, crede că Spitalul Nou din Tîrgu-Mureș a ”involuat”, unul din motive fiind refuzul Ministerului Sănătății de a construi aici Spitalul Regional, cu atât mai mult cu cât actuala clădire a spitalului este deja depășită:
Nu vreau să vă șochez și vreau doar să vă responsabilizez, pentru că ceea ce moștenești trebuie apărat și se apără împotriva a ceea ce este mai urât în societate: a imposturii și a urii. Vreau să vă prindă cei 50 de ani și să-i dați un nume atât Spitalului cât și UMF-ului. Prea abstract sună UMF sau Spital Județean, față de sufletul celor care l-au gândit, români și maghiari, și puteți găsi oricând în pleiada de valori a acestui oraș, un nume sau două nume să dați acestui complex. Vă spuneam că a involuat pentru că trebuia să fim cu mult înainte.”
Gala premiilor de excelență a Spitalului Clinic Județean de Urgență se va încheia cu o cină festivă.
Lista completă a medicilor mureșeni premiați cu ocazia aniversării Spitalului:
1983
Clinica de obstetrică și ginecologie – prof. univ. dr. Boga Coloman
Laboratorul de analize – prof. univ. dr. Mody Eugen
Clinica de obstetrică și ginecologie – dr. Emil Căpâlnă
Clinica de pediatrie – prof. univ. dr. Ioan Munteanu
Clinica medicală Interne 1 – prof. univ. dr. Cornel Dudea
Clinica O.R.L. – prof. univ. dr. Muhlfay Vasile
Clinica de neurologie – prof. univ. dr. Liviu Popoviciu
Clinica de chirurgie generală 1 – prof. univ. dr. Gh. Emilian Bancu
Laboratorul de radiologie și imagistică medicală – prof. univ. dr. Grigore Stanciu Laboratorul de anatomie patologică – prof. univ. dr. George Simu
Clinica A.T.I. – prof. univ. dr. Mircea Chiorean
Secția de ortopedie-traumtologie – dr. Zeno Opriș
Clinica de chirurgie cardiovasculară adulți și copii – prof. univ. dr. Radu Deac Clinica de recuperare medicală și balneofizioterapie – dr. Szabo Pal
SCJ Mureș – director general dr. Mircea Târnăvean
DSP Mureș – director dr. Mirela Becuș
Cristina Bulbescu