Excelența în educație premiată la Tg.Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 9 iunie 2023, 15:12 / actualizat: 9 iunie 2023, 16:37
Chiar dacă situația în învățământ este încordată în acest moment, grație dedicării unor oameni și dascăli generoși la Tg.Mureș a fost posibilă, joi, organizarea ”Galei performanței în biologie și geografie”.
Cei mai buni elevi, participanți la olimpiadele și concursurile județene și naționale la disciplinele biologie și geografie, împreună cu dascălii care i-au ghidat, au fost recompensați pentru meritele lor deosebite de Inspectoratul județean Mureș, cu sprijinul Universității Dimitrie Cantemir și al UMFST Tg.Mureș, precum și al numeroșilor sponsori.
Cei 92 de elevi, 36 care au concurat pentru biologie și 56 pentru geografie, au primit diplome și premii în cărți și gadgeturi, iar profesorii diplome și buchete de flori, pentru rezultatele meritoase la concursuri organizate în anul școlar 2022- 2023.
Inspectorul general școlar, Sabin Pășcan:
Performanța se datorează vouă, în primul rând, elevilor. Voi sunteți cei care ne ajutați pe noi, dascălii, să perseverăm în munca noastră să devenim mai conștiincioși pentru că știm că voi reprezentați provocarea.
Inspectorul de specialitate, Florin Pop, a punctat câștigul pe care îl aduc laureații profesorilor și părinților:
Întotdeauna un elev cu cele mai înalte performanțe este un campion și un învingător în lupta pentru cunoaștere. Și este o mare bucurie pentru părinți și profesori. Un cadru didactic care ajunge să cunoască performanța alături de acești elevi este un câștigător. Este un mare câștig pentru elevi și comunitatea școlară.
Printre cei premiați s-a numărat și Andrei Cârcu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Tg.Mureș, dublu laureat cu premiul I la biologie, respectiv premiul pentru consecvență ”E pluribus unum”
al UMFST:
Mă simt destul de emoționat, dar totodată fericit și mândru că am reușit să ajung până aici și că toată munca s-a dovedit a fi pozitivă și…mai departe vreau să studiez la Universitatea de Medicină și Farmacie, de aici din oraș, din Tg.Mureș, pentru că, ați văzut, mă pasionează anatomia și (reporter – vrei să devii medic?) – da, medic, nu știu exact specialitatea, dar vom vedea pe parcurs.
De altfel majoritatea elevilor prezenți în sala de spectacole de la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din Tg.Mureș s-au declarat interesați să urmeze, după caz, facultatea de medicină sau de științe, mulți dintre ei urmând să devină studenții UMFST ori ai Universității Dimitrie Cantemir.
Cristina Branea, profesoară la Colegiul Național Unirea, a precizat că sunt mult mai mulți elevi valoroși în județ, pe care i-au despărțit de perfomanță doar câteva sutimi:
V-aș ruga tare mult să oferim un ropot de aplauze pentru cei care, datorită unei sutimi, datorită a două sutimi, n-au reușit să fie astăzi pe scenă. Sunt la fel de valoroși și vor demonstra același lucru de-acum înainte. Felicitări tuturor!
În final, decanul Facultății de Medicină al UMFST Tg.Mureș, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, a subliniat ideea continuității în educație:
Firesc, de la preuniversitar urmează universitarul, iar atunci când discutăm despre biologie și despre geografie, discutăm despre științe și tehnologie, alături – bineînțeles – de medicină și farmacie, și sperăm ca tot mai mulți din laureații de astăzi să devină, în curând, studenții noștri și ulterior medicii de renume ai acestui oraș și ai acestei țări.
Premierea excelențelor în educația mureșeană va continua cu Gala Limbii și Literaturii Române, de la Palatul Culturii din Tg.Mureș, miercuri 14 iunie, începând cu ora 15,00, unde vor fi laureați elevii și profesorii cu rezulate remarcabile la olimpiade și concursuri școlare.
Autor: Virgil Natea