Evoluţii ale sectorului IT din România

Publicat de Corina Muntean, 8 aprilie 2021, 11:05 / actualizat: 10 aprilie 2021, 14:09
Aproape toată lumea laudă sectorul IT pentru cifrele pozitive pe care le înregistrează, însă sunt și experți care merg mai în profunzime, descoperă și scot la iveală amănunte care sunt mai puțin pozitive. De pildă faptul că, deși statul a subvenționat sectorul cu miliarde de lei în ultimii ani prin scutire de impozit pe salarii, României îi revine doar o parte mică din valoarea adăugată de multinaționalele IT care activează în țară.
Sectorul IT din România a înregistrat, în 2019, aproximativ 2,8% din valoarea producţiei totale a ţării și 3,9% din valoarea adăugată. În același timp, scutirea de impozit pentru salariaţi a reprezentat în jur de 2,6% din totalul veniturilor bugetare din impozitul pe venit, sau circa 600 de milioane de lei, reiese dintr-un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România. Într-adevăr întregul sector IT&C producea în 2019 6,1% din valoarea adăugată la nivel național. Dar, arată realizatorii studiului, această interpretare este incorectă dacă ne interesează strict contribuţia sectorului IT, fără serviciile de telecomunicaţii şi fără alte activităţi care sunt incluse în IT&C, dar au mai puţină legătură cu IT-ul. Sectorul IT are un aport important la economia naţională, însă în niciun caz nu vorbim de ‘6% cu 100 de mii de salariaţi’, precizează autorii raportului. Transporturile, construcţiile, comerţul, sectoarele dominate de stat (administraţie publică, sănătate) şi chiar ramuri industriale precum fabricarea alimentelor, băuturilor şi tutunului sunt activităţi mult mai importante din punct de vedere cantitativ pentru economia naţională decât IT-ul, mai notează aceștia. Mai mult, analiza datelor pe principalele companii din sector care activează în România arată că filialele din România au poziţii marginale în cadrul companiilor multinaţionale.
România este un centru de cost al activităţilor cu valoare adăugată mică, în care sunt concentrate activităţi cu complexitate relativ redusă şi o intensitate a capitalului mică în raport cu munca. În acest sens, în lanţul valoric global, României îi revine o parte mică din valoarea adăugată creată de multinaţionalele din sector. În ceea ce priveşte productivitatea salariaţilor din sectorul IT, în anul 2019, media anuală a acestui indicator în cele 20 de firme analizate este de 182.000 lei/salariat. Practic, productivitatea aparentă a salariaţilor din cele 20 de companii IT analizate este în realitate comparabilă cu cea a salariaţilor de la fabricile de automobile Dacia şi Ford şi chiar cu a celor din magazinele Lidl’, arată datele citate. Conform acestor date nu ne rămâne decât să cităm proverbul ”la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”.
Studiul ‘Excepţia care confirmă regula – evoluţii ale sectorului IT din România’ a fost realizat Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.