Evoluția epidemiei de COVID-19 este pe o pantă descendentă, spune ministrul sănătății
Publicat de Corina Muntean, 22 mai 2020, 18:44
Evoluția epidemie de COVID-19 este pe o pantă descendentă, dar încă nu se cunoaște impactul pe care l-a avut relaxarea restricțiilor de la sfârșitul săptămânii trecute, spune ministrul sănătății, care a explicat astăzi că simptomele infectării cu coronavirus pot apărea din a doua până în a 10-a zi.
Se așteaptă încă, așadar, a precizat Nelu Tătaru, trecerea celor 10 zile și abia apoi se va putea spune dacă s-a produs o transmitere comunitară a coronavirusului sau dacă situația a fost bine gestionată și se poate trece la o altă etapă de relaxare.
Suntem într-o perioadă şi într-o fază descrescătoare a curbei, este vizibil, o avem de vreo săptămână, o săptămână jumătate, vrem să rămână așa, dar încă avem un număr de 200 de pacienți în Terapie Intensivă, încă avem decese – 1.159 de decese, 17.700 de cazuri în total. Sunt momente pe care dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât şi populaţia, putem spune că terminăm acest moment al pandemiei și avem un timp liber în care să putem să analizăm ce a fost, să previzionăm ce va fi și să gestionăm mai bine situația care va veni, în măsura în care acel studiu pe care îl pregătim noi pentru vară de seroprevalenţă să ne arate că avem o marjă din populație imunizată și să putem gândi mai relaxat pentru momentul toamnă-iarnă. La distanţare socială nu putem renunţa, la portul măştii în interior, în mijloace de transport în comun, la locul de muncă nu putem renunţa. Sunt măsuri care vor trebui să rămână odată cu relaxări care vor veni. Trebuie să le facem în condiţii de precauţie, numai aşa le putem gestiona.