Valea Nirajului organizează propriul festival gastronomic
În 2 septembrie, anul acesta, producători locali din zona Văii Nirajului își vor expune în cadrul primului festival organizat aici produsele tradiționale, mergând de la alimente și preparate locale până la produse artizanale ale micilor meșteșugari.
Inițiatorii evenimentului, Lanka Transilvania și Castelul Haller din Ogra, ne propun să descoperim Valea Nirajului pe platoul satului Dămieni, între Miercurea Nirajului și Eremitu.
Marton Szilárd -coproprietar Lanka:
Scopul nostru este să cunoască oamenii gustul din Valea Nirajului, obiceiurile noastre din Valea Nirajului, tradițiile noastre. Cred că este un loc foarte frumos. Eu n-aș pleca niciodată în străinătate și asta vrem să predăm copiilor noștri acasă: avem viitor, putem lucra, putem îndeplini visurile noastre și merită să stăm acasă cu familiile noastre și cu părinții noștri.
Organizatorii vor să creeze un eveniment bazat pe valori tradiționale, unde tineri și bătrâni vor putea găsi aromele și preparatele preferate vârstei lor, pe gustul de acasă. Festivalul își dorește să reunească tradiții maghiare și românești, consideră Marton Szilárd:
Oferim oportunitate și spațiu la festival pentru firme mici din Valea Nirajului ca să vină cu produsele lor să ne arate, să ne explice…ne pregătim și cu activitățile culturale în acest festival și eu cred că acest festival trebuie să fie bilingv, pentru că românii și maghiarii trăim în aceeași comunitate. Ori dacă ne place, ori dacă nu, suntem împreună și împreună creștem cultura transilvăneană. Invităm familiile, copiii, părinții și bunicii; încercăm să facem programe în așa fel ca toate categoriile să găsească ceva interesant, instructiv, distractiv, cum trăim noi, cum facem noi în Valea Nirajului.
La festival vor veni bucătari renumiți de la castelul Haller și de la Brașov. Reprezentanta Castelului Haller, Foris Kinga, spune că cei prezenți vor putea învăța cum se prepară produsele și meșteșugul carmangeriei de la un invitat special:
Vine în ajutor doamna Cornelia Ghișoi, prima lady-chef din Sud-Estul Europei, titulatură acordată de Asociația Mondială a Bucătarilor și Cofetarilor. Ea o să ne prezinte produse sănătoase, (preparate) în mai multe moduri, de la cel tradițional și cele mai moderne, de la barbeque până la mititei și burgere, mai multe tipuri de sandvișuri, food-trackuri, și o să avem multe mâncăruri pregătite în ceaun…
Primul festival gastronomic al Văii Nirajului, din 2 septembrie 2023, va fi mai mult decât o prezentare de produse. Organizatorii intenționează ca publicul să petreacă o zi de divertisment agreabilă, cu multe jocuri distractive, pe tematică de gastronomie și focuri de tabără.
Virgil Natea/Szasz Edith