Concursul gastronomic ”Pomana porcului” de la Tîrgu-Mureș și-a desemnat câștigătorii
La concursul de astăzi din Parcul Municipal au participat 13 echipe, din care juriul a premiat 8, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Tîrgu-Mureș, Cosmina Pașcan. Apoi, populația a fost asigurată că toate produsele de carne au fost verificate din punct de vedere al protecției consumatorilor, al calității și al sănătății.
Cosmina Pașcan:
Premiul de excelență, pentru cele mai bune produse tradiționale a fost acordat reprezentanților echipei ”Căsuța bunicii”, premiul master Chef a fost acordat ”Echipei bugetarilor”, două premii speciale ale juriului au fost acordate jandarmilor mureșeni și reprezentanților ISU Mureș. Premiul pentru cea mai profesionistă echipă a fost acordat reprezentanților ”Piețe Tîrgu-Mureș”, premiul de excelență pentru simplitate a revenit echipei ”SC Aluniș” Mureș.
Bucătarii au subliniat importanța păstrării tradiției, iar fiecare s-a lăudat cu felurile de mâncare pe care le-au gătit: guiaș, tochitură cu mămăligă, ciorbă ardelenească, chiftele, maioș, cârnați, ciorbă de perișoare, tocăniță, sângerete și jumări:
Nu-i totuna cum tai un porc, pentru acasă, pentru nuntă, o distracție sau pentru public. Noi prima dată ne oferim sufletul târgumureșenilor, după aceea, produsele tradiționale pe care le-am învățat de la strămoși și încercăm să le lăsăm copiilor și nepoților. Este păcat că publicul nu vine mai des la astfel de evenimente. Ca propunere pentru anul viitor, să fie și copii lângă orice echipă, și atunci tradiția se duce mai departe. Noi pompierii avem un specific, când sărbătorim ceva întotdeauna facem un guiaș, o tochitură din carne de porc cu mămăligă. În plus, am făcut și o ciorbă ardelenească acrișoară de porc. Pregătim chiftele, avem maioș, cârnați, ciorbă de perișoare, tocănița tradițională de porc, sângerete și jumări.
Mulți târgumureșeni au spus că e necesar să se revină la mâncărurile gătite acasă și a se evita, pe cât posibil, semipreparatele sau produsele pline de conservanți din magazine:
Concursul gastronomic a fost completat de o degustare de vinuri prezentată de maestrul oenology Seprödi József.
În cadrul Simfoniilor de toamnă, în centrul municipiului Tg. Mureș se desfășoară un program folcloric cu Ansamblul Zestrea, Ansamblul Spice Mureşene și Societatea Culturală Mioriţa
În parcul Municipal între 18.30 și 19.30 este programat un recital Vígh Ágnes şi Anca Neamţu Branea – Parcul Municipal Tîrgu Mureş, între 19.30 și 20.30 Recital: Sylvia (Italia), Cecilia Cesario (Italia) iar de la ora 20.30 până la 23.00 vor concerta formaţiile: Ocho Macho (Ungaria), respective Fly Project şi IN-GRID din România.
Vali Russu
Sursa foto: RTM